Foto: EPA/Scanpix/LETA

Šī gada prestižo Pasaules preses foto ( World Press Photo of the Year) saņēmis ziņu aģentūras "Reuters" fotogrāfa Mohameda Salema uzņemtais kadrs Gazas joslā pagājušā gada oktobrī.

Fotogrāfijā redzama palestīniešu sieviete, kuras rokās ir viņas piecus gadus vecās radinieces palagā ietītais līķis.

Kadrs uzņemts 2023. gada 13. oktobrī Nasseras slimnīcā Gazas dienvidos. Tur palestīniešu ģimenes meklēja savu tuvinieku mirstīgās atliekas pēc Izraēlas uzlidojuma Gazai.

Pats fotogrāfs ziņu par iegūto prestižo balvu uzņēma, sakot, ka šī nav fotogrāfija, kas būtu iemesls svinībām. Taču viņš novērtē atzinību un iespēju publicēties plašākai auditorijai. Balvu ceremonijā klātienē Amsterdamā pieņēma "Reuters" foto un video redaktors Rikijs Rodžerss.

Uzvarējušais fotogrāfs Mohameds Salems ir 39 gadus vecs palestīnietis, kurš priekš "Reuters" strādā kopš 2003. gada. Viņš jau 2010. gadā ir saņēmis Pasaules preses foto balvu.

Žūrija viņa darbu novērtējusi šādi: "fotogrāfija ir tapusi ar rūpēm un cieņu, rādot gan metaforisku, gan burtisku skatījumu uz neaptveramu zaudējumu."

Kopumā žūrijai bija jāizvērtē vairāk nekā 61 tūkstotis pieteikumu no 3851 fotogrāfa no 130 pasaules valstīm.

Žurnāla "GEO" fotogrāfe Lī Anna Olvidža no Dienvidāfrikas saņēma balvu par gada labāko fotostāstu. Viņa dokumentējusi demences slimniekus Madagaskārā.

Ilgtermiņa projektu kategorijā uzvarējis Alehandro Kegarra no Venecuēlas, kurš veidojis foto sēriju "Divas sienas" priekš "The New York Times" un "Bloomberg".

Savukārt ukraiņu fotogrāfe Jūlija Kočetkova uzvarējusi brīvā formāta kategorijā ar darbu "Karš ir personisks", kurā dokumentēts Krievijas iebrukums Ukrainā, izmantojot ne tikai foto, bet arī zīmējumus, dzeju, audio un mūzikas ierakstus.

Nīderlandē bāzētais Pasaules preses foto fonds, kas rīko ceremoniju, atgādināja, ka ir būtiski apzināties briesmas, kas apdraud žurnālistus un fotogrāfus, kas veido reportāžas no karadarbības un konfliktu teritorijām.

"Preses un dokumentālā foto fotogrāfi visā pasaulē strādā augsta riska apstākļos," ceremonijā sacīja Pasaules preses foto fonda direktore Jumana El Zeina Korija (Joumana El Zein Khoury).

"Kopš teroristu grupējuma Hamas uzbrukuma Izraēlas dienvidos pagājušā gada 7. oktobrī un tam sekojošās Izraēlas militārās atbildes šajā teritorijā vien bojā gājuši 99 dažādu mediju žurnālisti un fotogrāfi," pauda organizācijas vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!