Foto: Publicitātes attēli

Reaģējot uz Ķīnas medicīnisko ierīču iepirkuma tirgū īstenotajiem pasākumiem un praksi, kas netaisnīgi diskriminē Eiropas uzņēmumus un ražojumus, šonedēļ Eiropas Komisija (EK) pirmo reizi sāka izmeklēšanu saskaņā ar Starptautiskā iepirkuma aktu (IPI), ziņo EK.

EK savāktie pierādījumi liecina, ka Ķīnas medicīnisko ierīču iepirkuma tirgus ir pakāpeniski kļuvis noslēgtāks attiecībā pret Eiropas un ārvalstu uzņēmumiem, kā arī ES izgatavotajiem ražojumiem. Tas ir saistīts ar Ķīnas ieviestajiem pasākumiem, kas netaisnīgi nošķir vietējos un ārvalstu uzņēmumus, kā arī vietējā ražojuma un importētās medicīniskās ierīces.

Ņemot vērā to, ka EK jau iepriekš bija tieši un atkārtoti vērsusies pie Ķīnas iestādēm, un tā kā netika sniegtas apmierinošas atbildes vai pasākumi, EK nolēma risināt šo jautājumu, izmantojot regulu saskaņā ar IPI.

ES stingri iestājas par vienlīdzīgiem konkurences apstākļiem starptautiskā iepirkuma tirgos. Šajā kontekstā IPI izmeklēšanas pirmais mērķis ir veicināt dialogu starp kompetentajām iestādēm par diskriminācijas novēršanu publiskā iepirkuma jomā visu pušu interesēs. Tikai tad, ja dialoga rezultātā netiks panākta taisnīga vienošanās, EK apsvērs iespēju piemērot IPI pasākumus.

Šajā izmeklēšanā par Ķīnas medicīnisko ierīču publisko iepirkumu tiks ievērota minētā pieeja, kuras mērķis ir līdzsvarot ES un Ķīnas tirdzniecības attiecības un veicināt atvērtu un taisnīgu piekļuvi gan Eiropas, gan Ķīnas publiskā iepirkuma tirgiem.

Tagad EK aicinās Ķīnas iestādes paust savu viedokli, sniegt attiecīgu informāciju un sākt apspriešanos, lai novērstu diskriminējošos pasākumus.

Komisija regulāri informēs dalībvalstis par izmeklēšanas gaitu. Izmeklēšana un apspriešanās tiks pabeigta deviņu mēnešu laikā, ko pamatotos gadījumos EK var pagarināt par pieciem mēnešiem.

ES publiskā iepirkuma tirgus ir viens no lielākajiem un pieejamākajiem pasaulē. Turklāt laikposmā no 2015. līdz 2023. gadam Ķīnas medicīnisko ierīču eksports uz Eiropu pieauga par vairāk nekā 100 %, kas liecina par ES tirgu vispārējo atvērtību.

Starptautiskā iepirkuma akts stājās spēkā 2022. gada 29. augustā. Šis instruments ir paredzēts, lai atjaunotu līdzsvaru attiecībā uz iespējām ES uzņēmumiem, kuri piedalās konkursos ārpus ES, un veicinātu atvērtu un taisnīgu piekļuvi publiskā iepirkuma tirgiem visā pasaulē. Tā galvenais mērķis ir veicināt publiskā iepirkuma tirgu savstarpēju atvēršanu ES ekonomikas dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!