Foto: DELFI
Tiesībaizsardzības iestādes pērn organizētajai noziedzībai radījušas vairāk nekā četras reizes lielākus zaudējumus nekā 2009.gadā, liecina Finanšu ministrijas (FM) informatīvais ziņojums par "ēnu ekonomikas" un nelegālās nodarbinātības mazināšanas pasākumiem.

Ministrija aplēsusi, ka 2010.gadā tiesībaizsardzības iestādes organizētajai noziedzībai radījušas zaudējumus 15,12 miljonu latu apjomā – četras reizes vairāk nekā 2009.gadā, kad likumsargi spēja "kreisajiem darboņiem" atņemt vien 3,67 miljonus latu.

Saistībā ar organizētās noziedzības grupējumiem pērn ierosināti 30 kriminālprocesi - krietni vairāk nekā 2009.gadā, kad ierosināja 19 kriminālprocesus. Tostarp likumsargi atklājuši smagus noziedzīgos nodarījumus un aizturējuši īpaši bīstamu organizētās noziedzības grupu.

FM norāda, ka arī šā gada pirmajos divos mēnešos tiesībaizsardzības iestāžu darbība bijusi veiksmīgāka un aktīvāka nekā pagājušā gada sākumā. Šā gada pirmajos divos mēnešos valsts budžetam novērsto zaudējumu apjoms sasniedzis jau 44% no visā iepriekšējā gadā novērsto zaudējumu apjoma. Janvārī un februārī valsts budžetam novērsti zaudējumi 3,9 miljonu latu apmērā, tai skaitā par tabakas izstrādājumiem 3,8 miljoni latu jeb 97% no kopējās novērsto zaudējumu summas un par alkoholu 0,057 miljoni latu jeb 3% no kopējās summas.

Šogad divos mēnešos atklāto likumpārkāpumu skaits ir 29% no visā iepriekšējā gadā atklāto likumpārkāpumu kopējā skaita, norādīts ziņojumā. Gada sākumā izņemto cigarešu apjoms ir 47% no pērn izņemto cigarešu apjoma, alkoholisko dzērienu apjoms - 14% no pērnā gada rādītājiem, bet izņemtās degvielas apjoms - 42% no visa pagājušā gada apjoma.

Likumsargi šogad janvārī jau atklājuši 998 likumpārkāpumus, par kuriem noformēti 785 administratīvā pārkāpuma protokoli un uzsākti 213 kriminālprocesi. Nelegālajā apritē nav nonākuši 36,83 miljoni cigarešu, 16 000 litru alkohola un alkoholisko dzērienu, 19 737 litru degvielas un 130 transportlīdzekļi.

Ziņojumā atzīts, ka aizturētās nelegālo cigarešu kravas Rīgas brīvostā un iekšzemē, kas veido lielāko daļu no kopējā izņemto cigarešu apjoma, pamatā ir paredzētas citu Eiropas Savienības dalībvalstu tirgiem. Ceturtā daļa nelegālo cigarešu atklātas uz Latvijas ārējās robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī pierobežas zonā.

Tāpat FM secina, ka lielākā daļa likumpārkāpumu alkohola apritē ir saistīta ar tā nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju iekšzemē un uz valsts ārējās robežas izņemtā trešo valstu statusa alkohola apjoms ir nenozīmīgs. Lielāko daļu iekšzemē aizturētā alkohola veido nezināmas izcelsmes alkohols, spirts, kā arī kandža un brāga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!