Foto: LETA
Rīgas domes ārkārtas sēdē šodien apstiprināts pieteikums Satversmes tiesai, kurā pašvaldība prasīs atcelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu apturēt pašvaldības saistošo noteikumu grozījumus, kas paredz, ka "īpašos gadījumos" pilsētas izpilddirektors var noteikt īslaicīgas izmaiņas sabiedriskā transporta lietošanas noteikumos, tostarp noteikt, ka to var izmantot bez maksas.

Rīgas sabiedriskā transporta lietošanas kārtība grozīta 18.decembrī, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atteicās to apstiprināt. 22.janvārī Rīgas dome pieņēma lēmumu jauno noteikumu versiju atstāt negrozītu un noraidīt Sprūdža iebildumus, tāpēc 11.februārī ministrs izdevis rīkojumu noteikumus apturēt.
Līdz ar to patlaban tie nav spēkā.

Rīgas domes Satiksmes departamenta Sabiedriskā transporta un komercpārvadājumu nodaļas vadītājs Jānis Lagzdons šodien domes sēdē skaidroja, ka ministra lēmumu apstrīdēt Satversmes tiesā iespējams tikai līdz 13.maijam - pieteikuma sagatavošana tiesai vilkusies tik ilgi, jo paralēli norisinājusies neauglīga sarakste ar VARAM un Satiksmes ministriju (SM). No SM Rīgas domes Satiksmes departaments tā arī nav saņēmis viedokli vai priekšlikumus, kā atrisināt situāciju, tāpēc nolemts savu nostāju tomēr aizstāvēt tiesā. "Gaidījām pietiekami ilgi," piebilda Lagzdons.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka arī SM februāra sākumā paudusi viedokli, ka Rīgas domes lēmumā attiecībā uz tā sauktajām "puteņa biļetēm" ir saskatāmas pretrunas starp Rīgas domes saistošajiem noteikumiem un Ministru kabineta noteikumiem.

Rīgas domes opozīcijā esošās partijas "Vienotība" deputātu frakcijas vadītājs Olafs Pulks norādīja, ka patlaban Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veic pārbaudi par Rīgas domes amatpersonu rīcību, bez tiesiska pamata nosakot 100% braukšanas maksas atlaides autovadītājiem puteņa laikā, un pēta, vai šādas rīcības rezultātā pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" nav radīti zaudējumi. Kaut arī Sprūdža rīkojumu iespējams apstrīdēt tiesā ierobežotā laika posmā, Pulks ierosināja vispirms sagaidīt KNAB atzinumu un nepārslogot tiesu.

Vienlaikus Pulks pauda viedokli, ka noteikumu grozījumi, kas nosaka 100% braukšanas maksas atlaides tikai automašīnu īpašniekiem, nav taisnīgi: "Mēs uzskatām, ka tas nav īsti pareizi - ja notiek stihija, visiem jāļauj braukt bez maksas."

"Ja šie noteikumi stājās spēkā 18.decembrī, kāpēc atlaides tika piemērotas jau 13. un 17.decembrī? Rīgas domē gandrīz pusgada laikā kopš brīža, kad pirmo reizi piemēroja "puteņa biļetes", tā arī neviens nav noskaidrojis, kurš, kā un kāpēc devis komandu pārvadāt šos cilvēkus bez maksas. Tas bija jānoskaidro," sacīja Pulks Tāpat viņš vēlējās zināt, kas pieņēmis lēmumu, ka arī šā gada 4.maijā sabiedriskais transports uz atjaunoto kultūras pili Ziemeļblāzma vedīs bez maksas. "Varbūt pienāks tāda diena, kad arī uz "Saskaņas centra" kongresu sabiedriskais transports vedīs bez maksas?" vaicāja deputāts.

Pulks arī pārmeta Satiksmes departamentam nevēlēšanos sadarboties ar KNAB, jo izmeklētāji uz savu vēstuli atbildi saņēmuši vien pēc pusotra mēneša. Lagzdons šos pārmetumus noraidīja, sakot, ka "mēs vēlamies [sadarboties] un darām, cik ātri varam, bet atbilžu sagatavošana un saskaņošana prasa laiku."

Koalīcijas deputātu vairākums tomēr nobalsoja par pieteikuma iesniegšanu Satversmes tiesai.

Kā ziņots, Rīgas dome pagājušā gada nogalē veica izmaiņas pašvaldības saistošajos noteikumos, nosakot, ka "īpašos gadījumos" iespējams noteikt īslaicīgas izmaiņas sabiedriskā transporta lietošanas kārtībā, tostarp paredzot iespēju izmantot to bez maksas. Šādi grozījumi tika veikti, lai radītu tiesisku pamatu tā sauktajām puteņa brīvbiļetēm, kas paredz, ka stipras snigšanas laikā automašīnu īpašnieki, uzrādot automobiļa tehnisko pasi, sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iebilda, ka šāda kārtība neatbilst Ministru kabineta noteikumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību un ir svītrojama. 12.februārī ministrs Rīgas domes noteikumu grozījumus apturēja.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzsvēra, ka "puteņu brīvbiļešu" mērķis ir mazināt sastrēgumus pilsētā un atvieglot satiksmi, lai automašīnas netraucētu ielu tīrītāju darbu. Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nekādi zaudējumi nerodoties, jo autovadītāji nav uzņēmuma ikdienas klienti.

Rīgas domes pasūtītā aptauja liecina, ka 79% rīdzinieku atbalsta "puteņa brīvbiļetes", tomēr iniciatīva saskārusies arī ar citu sabiedrības grupu neizpratni par to, kāpēc šādas privilēģijas paredzētas tikai automašīnu īpašniekiem, kamēr, piemēram, ģimenes un māmiņas ar bērnu ratiņiem ir spiestas vai nu brist pa piesnigušām ielām, vai maksāt par pārpildītu sabiedrisko transportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!