Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas futbola izlases kapteinis un viens no pasaules labākajiem futbolistiem Kilians Mbapē aicinājis tautiešus, it sevišķi gados jaunās paaudzes, doties uz gaidāmajām valsts parlamenta vēlēšanām, brīdinot, ka pie varas durvīm klauvējot "ekstrēmisti", raksta aģentūra "Reuters".

Aizvadītā nedēļa Francijas politikā bijusi vētraina, prezidentam Emanuelam Makronam izziņojot ārkārtas vēlēšanas pēc tam, kad Eiropas Parlamenta (EP) balsojumā vecā kontinenta lielvalstī pārliecinoši triumfēja galēji labējie – Marinas Lepēnas pārstāvētā "Nacionālā apvienība". Reaģējot uz to, Makrons paziņoja par Nacionālās sapulces jeb Francijas parlamenta apakšpalātas atlaišanu. Ārkārtas vēlēšanu pirmā kārta paredzēta 30.jūnijā.

Francijas futbola izlasei pirmdienas vakarā gaidāma pirmā cīņa Eiropas čempionāta grupu turnīrā. Pašreizējā pasaules vicečempione Diseldorfā spēkosies pret Austrijas valstsvienību. Preses konferencē pirms gaidāmās spēles Mbapē, kurš nākamajā sezonā pārstāvēs Spānijas futbola grandu Madrides "Real", izcēlās ar monologu, kurā aicināja savus tautiešus piedalīties vēlēšanās.

"Tas ir vēl neredzēts notikums," žurnālistiem sacīja talantīgais futbolists. "Un tāpēc es vēlos runāt ar visu franču tautu, bet arī ar jaunatni (..) Mēs esam paaudze, kas var kaut ko mainīt. Mēs redzam, ka ekstrēmisti klauvē pie varas durvīm, un mums ir iespēja veidot mūsu valsts nākotni."

Sestdien Francijas futbola federācija aicināja ievērot valstsvienības neitralitāti un nepolitizēt "Les Bleus". Lai gan federācija norādīja, ka noraida jebkādu spiedienu un politisko izmantošanu pret valstsvienību, tā arī pauda, ka spēlētāji var brīvi paust savu viedokli.

"Rītdienas [pirmdienas] spēle ir ļoti svarīga. Uzskatu, ka esmu labā stāvoklī, lai pateiktu (..) ir situācija, kas ir vēl svarīgāka par spēli. Kilians Mbapē ir pret ekstrēmiem uzskatiem un idejām, kas šķeļ cilvēkus. Es vēlos būt lepns, ka pārstāvu Franciju, es nevēlos pārstāvēt valsti, kas neatbilst manām vai mūsu vērtībām."

UEFA ir stingri noteikumi pret komandām vai spēlētājiem, kas izsaka politiskus paziņojumus, taču tas neatturēja Mbapē no sava viedokļa paušanas. "Visiem tas rūp. Ikviens saprot situāciju Francijā. Ir daži cilvēki, kuri jūtas ērtāk, kaut ko pasakot un izrunājot," sacīja 25 gadus vecais parīzietis. "Cilvēki saka, ka nevajag jaukt futbolu un politiku, bet šeit mēs runājam par situāciju, kas ir patiešām svarīga, svarīgāka par spēli. Situācija mūsu valstī ir briesmīga, un mums ir jārīkojas," piebilda 2018. gada pasaules čempions.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!