Foto: AP/Scanpix
15 gadu cietumsods piespriests bijušajam policijas priekšniekam – ietekmīgā politiķa Bo Sjilaja sabiedrotajam, kurš iesaistīts pēdējo gadu lielākajā politiskajā skandālā Ķīnā, kura laikā Bo Sjilaja sievai Gu Kailai piespriests nāvessoda par britu uzņēmēja Neila Heivuda slepkavību, vēsta ārvalstu mediji.

Bijušais policijas priekšnieks Vangs Lijuns notiesāts par likumu izmantošanu savtīgos nolūkos, dezertēšanu, varas ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļņemšanu, atsaucoties uz aģentūri “Sjiņhua”, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prokuratūra bijušo Čuncjinas pilsētas policijas priekšnieku apsūdzēja par to, ka viņš bija saņēmis informāciju, kas deva nopietnu pamatu Bo Sjilaja sievas turēšanai aizdomās par britu uzņēmēja slepkavību, bet, personīgo interešu dēļ Vangs šo informāciju slēpis.

Turklāt Vangs bez atļaujas pametis savu pienākumu pildīšanu un februārī paslēpās ASV konsulātā Čendu, kur esot lūdzis ASV politisko patvērumu. Vangu arestēja, kad viņš pameta diplomātiskās telpas.

15 gadu cietumsods esot maigāks, nekā paredz Ķīnas likumi, uzskata novērotāji. Tas skaidrojams ar to, ka Vangs Lijuns aktīvi sadarbojies ar izmeklētājiem Heivuda slepkavības lietā. Vangs Lijuns esot atteicies no sprieduma pārsūdzēšanas, atsaucoties uz Ķīnas televīziju, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka augustā Ķīnas tiesa par britu uzņēmēja slepkavību piespriedusi kādreiz daudzsološā politiķa Bo Sjilais sievai Gu Kailai nāvessodu, ar soda izpildes atlikšanu uz diviem gadiem, kas, visticamāk, tiks aizstāts ar mūža ieslodzījumu, informēja upura ģimenes advokāts.

Tiesas procesa laikā Gu atzinās, ka noindējusi britu uzņēmēju Neilu Heivudu, kurš pēc nesekmīga biznesa darījuma esot draudējis viņas dēlam.
Sākotnēji tika uzskatīts, ka Heivuds pērnā gada novembrī miris no sirdstriekas, bet aprīlī varasiestādes paziņoja, ka britu uzņēmēja nāvē tiek turēta aizdomās Bo sieva Gu Kailai.

Vēl nesen Bo bija Čuncjinas metropoles Komunistiskās partijas līderis un tika uzskatīts par vienu no vadošajiem kandidātiem uz vietu kompartijas politbiroja pastāvīgajā komitejā - Ķīnas politiskās varas augstākajā institūcijā.

Analītiķi norāda, ka šī tiesas prāva ir mēģinājums pavilkt svītru zem skandāla, kas maksājis Bo politiķa karjeru un satricinājis visu Komunistisko partiju.

Pats Bo tiek turēts aizdomās par korupciju, bet viņa liktenis vēl nav zināms.

Lielbritānijas vēstniecība Pekinā pirmdien paziņojusi, ka Heivuda slepkavības izmeklēšanu un vainīgo tiesāšanu vērtē atzinīgi, bet norādījusi, ka vairākkārt lūgusi Ķīnu noturēt tiesu saskaņā ar cilvēktiesību standartiem un nepiemērot nāvessodu.

Ārvalstu medijiem nebija ļauts apmeklēt tiesas sēdes, bet pārsteidzošā kārtā atļauja tika dota britu diplomātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!