Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Vairāk nekā puse respondentu (59,6%), kuri martā piedalījās pēc "Delfi" pasūtījuma pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā, atbalsta Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES).

Aptaujā piedalījās 1505 Latvijas pilsoņi no visas Latvijas, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Interneta aptauja veikta laika posmā no 18. līdz 21. martam.

31% respondentu norādīja, ka noteikti atbalsta Ukrainas uzņemšanu ES, bet vēl 28,6% atzina, ka drīzāk atbalsta. Savukārt drīzāk neatbalsta 10,4%, bet noteikti neatbalsta – 17,9%. 12,1% bija grūti formulēt savu viedokli šajā jautājumā.

Visvairāk Ukrainas uzņemšanu ES atbalsta cilvēki, kuri plāno Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās jūnijā balsot par partiju "Jaunā Vienotība" – atbildes "noteikti jā" un "drīzāk jā" ir atzīmējis kopā 91% respondentu. Tikpat daudz arī AS-LZP, LRA, LP atbalstītāju atbildējuši tāpat. Līdzīgi domā arī NA "VL!"-"TB/LNNK" un "Progresīvo" vēlētāji.

Zaļo un Zemnieku savienības atbalstītāji ir nedaudz šaubīgāki, no tiem 63% atzīmējuši "drīzāk jā", bet "noteikti jā" – 25%.

Ukrainas uzņemšanu ES neatbalsta 66% "Suverēnās varas" atbalstītāju. Savukārt vismaz puse "Saskaņas" elektorāta neatbalsta, bet 34% - atbalsta.

Lai gan aptauja rāda, ka visvairāk Ukrainas uzņemšanu ES neatbalsta "Centra Partijas", "Jaunlatvieši"" un "Tautas varas spēka" vēlētāji, viņu respondentu skaits nav pietiekams, lai izdarītu ticamus secinājumus.

38% respondentu, kas norādījuši, ka nepiedalīsies vēlēšanās, atbalsta Ukrainas uzņemšanu ES, bet 39% - neatbalsta.

Aptauju līdzfinansēja Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!