Foto: Shutterstock
Kamēr daži nespēj iedomāties dienas sākumu bez rīta dušas, lai pamodinātu ķermeni un prātu, citiem svēts rituāls ir ikvakara nesteidzīgais "spa" vannasistabā, lai palagos pēcāk ievīstītos smaržīgs, tīrs un svaigs. Taču kā ir pareizāk un higiēniskāk – mazgāties no rīta vai vakarā? Vai varbūt divreiz dienā?

Rīta duša patiešām atsvaidzina un palīdz pamosties, līdz ar to dienu iespējams uzsākt ar možāku un asāku prātu. Īpaši populāri no rīta ir piekopt vēsākas dušas, kas šo efektu padara divtik spēcīgu. Taču rīta dušai ir arī savi mīnusi.

Dienas laikā gan uz ķermeņa, gan matos var sakrāties dažādi netīrumi, ķimikālijas, sviedri, alergēni un citi kairinātāji, īpaši vasaras mēnešos, kad apkārt ir ziedputekšņi. Ja pirms naktsmiera nedosies mazgāties, viss dienas laikā sakrātais netīrumu slānis tiks pārnests uz palagiem, kā rezultātā var rasties ādas problēmas – āda bez redzama iemesla var kļūt niezoša, sausa, kairināta, var rasties arī sejas ādas problēmas, piemēram, uz sejas uzmesties pūtītes, ko izraisa gulēšana uz netīras spilvendrānas.

Un tomēr arī mazgāšanās vakarā nenodrošina perfektu higiēnu, jo cilvēkiem ir tendence naktīs svīst, un šie sviedri pēc tam paliek kā uz palagiem, tā arī uz cilvēka ādas visas nākamās dienas garumā. Turklāt nereti tieši vēli vakari ir laiks, kad pāri nododas mīlas priekiem, kas ir vēl viens no faktoriem, kādēļ vērts apdomāt mazgāšanos no rīta.

Taču vērts pieminēt, ka nesteidzīga došanās siltā vannā vai dušā spēj atslābināt ķermeni (atbrīvot no sasprindzinājuma muskuļus) un prātu, remdēt dienas laikā sakrāto spriedzi, tādējādi veicinot labāku naktsmieru. Tiem, kurus nomoka bezmiegs, vakaros vēlams mazgāties vismaz 90 minūtes pirms došanās gulēt, jo ķermenis dabiski atdziest, tuvojoties naktsmieram. Mazgāšanās ķermeņa temperatūru mākslīgi paaugstina un pēc tam tā atkal ātri samazinās, tādējādi palīdzot ātrāk iemigt. Turklāt šis ir laiks, kad atpūšamies arī no viedierīču ekrāniem, kas ir svarīgi, lai uzlabotu miega kvalitāti.

Vēl svarīgi saprast, ka ilga mazgāšanās ļoti siltā ūdenī arī ādai nenāk par labu un var to kairināt, padarīt sausu. Tādēļ optimālais mazgāšanās laiks ir piecas līdz 10 minūtes remdenā ūdenī.

Varbūt doties zelta vidusceļa virzienā un mazgāties divreiz dienā? Te arī vajag uzmanīties – kamēr vieniem ādas kvalitāti neietekmē tas, ja dienas laikā mazgājas divreiz, citiem āda pēc biežas saskarsmes ar ūdeni un dušas želejām var kļūt sausa. Protams, divreiz dienā mazgāties ir pašsaprotami, ja pēc darba dodies uz sporta zāli vai darbs ir fiziski aktīvs un smags un dienas laikā sasvīstam.

Izmantotie avoti:

Should You Shower in the Morning or Night? The Answer Will Seriously Surprise You
Should You Shower in the Morning, or at Night? Yes

We May Be Showering All Wrong, at Least When It Comes to Sleep

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!