Foto: DELFI
Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) plāno vērsties Satversmes tiesā, apstrīdot Ministru kabineta (MK) noteikumu par zaudējumu segšanas kārtību izstrādi un pieņemšanu, pastāstīja LPPA prezidents Pēteris Salkazanovs.

Viņš norādīja, ka šie noteikumi ir pretrunā ar Eiropas Padomes regulu par sabiedriskā pasažieru transporta pakalpojumiem, izmantojot dzelzceļu un autoceļus, un uz to norādīts arī asociācijas vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim. Salkazanovs informēja, ka premjers atbildes vēstulē paudis, ka attiecīgie MK noteikumi nav pretrunā ar Eiropas Padomes regulu un tos nav plānots atcelt. "Ministru prezidents acīmredzot tā neuzskata [ka MK noteikumi ir pretrunā ar Eiropas Padomes regulu], tādēļ nekas citas neatliks, kā meklēt savu taisnību Satversmes tiesā," teica Salkazanovs.

Vienlaikus viņš atzina, ka vēl nav noteikts konkrēts laiks, kad asociācija vērsīsies tiesā.

Jau vēstīts, ka valdība 15.maijā pieņēma jaunu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu kompensēšanas kārtību, lai sabalansētu pasažieru pārvadātāju izmaksas un valsts budžetā pieejamos līdzekļus.

Satiksmes ministrijas (SM) Sauszemes transporta departamenta pārstāvis Andris Lubāns informēja, ka jaunā kārtība paredz, ka pārvadātāju aprēķinātā viena kilometra pašizmaksa tiks koriģēta ar koeficientiem, kas raksturo maršrutu tīkla un pārvadātāju īpatnības – grants ceļu īpatsvars, maršrutu tīkla daļa reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes pārvadājumos, vidējais reisa garums, vidējā svērtā autobusu ietilpība, autobusu vecums, nobraukuma īpatsvars republikas pilsētu administratīvajā teritorijā un nobraukums maršrutu tīklā.

Savukārt atšķirībā no līdzšinējās kārtības turpmāk netiks kompensēta tā izmaksu daļa, kas vairāk nekā par 5% pirmajā gadā un 3% nākamajos gados pārsniegs vidējo svērto viena kilometra pašizmaksu, paskaidroja Lubāns.

LPPA mērķis ir veicināt un saglabāt pasažieru pārvadājumus, kā arī darboties pasažieru autopārvadājumu attīstībā un to efektivitātes paaugstināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!