Foto: Valsts kanceleja

Abas kandidātes valsts kontroliera amatam ir pietiekami spēcīgas, tāpēc Saeimā varēs notikt kvalitatīvāka diskusija, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Valdības vadītājs ir pārliecināts, ka turpmākās divas nedēļas ir pietiekams laiks, lai diskusiju rezultātā partijas nonāktu pie vienota kandidāta.

Jau ziņots, ka pretēji sākotnējai iecerei vienoties par vienu kandidātu valsts kontroliera amatam, koalīcija Saeimā iesniedza divas kandidatūras - "Vienotības" virzītās auditores Ivetas Rutkovskas un Reformu partijas un Nacionālās apvienības kopīgi virzītās kandidātes, Valsts kontroles padomes locekles Elitas Krūmiņas kandidatūras. Savukārt opozīcija savus kandidātus nevirzīs, bet par iespējamo atbalstu koalīcijas pretendentēm lems pēc viņu uzklausīšanas. 

Rutkovska iepriekš astoņus gadus strādājusi starptautiskajā audita kompānijā "Rodl & Partner", kurā ieņēma rīkotājdirektores un valdes locekles amatu. Rutkovskai ir 14 gadu ilga konsultantes un biznesa pasniedzējas pieredze finanšu un grāmatvedības jomā. Viņa kopš 1995.gada ir zvērināta revidente, sertificēta nodokļu konsultante. Pašlaik viņa strādā apdrošināšanas kompānija "RSA Balta AAS" par vecāko iekšējo auditoru Centrālajā un Austrumu Eiropā.

Kopš 1996.gada Rutkovska sadarbojas ar "Komercizglītības centru", kur konsultē, izstrādā un vada finanšu vadības kursus Latvijas uzņēmumu vadītājiem un banku speciālistiem. Viņas klientu vidū ir tādi uzņēmumi kā LMT, "Latvijas dzelzceļš", "Latvenergo", "Latvijas Finieris", kā arī vairākas bankas - SEB, "Hansabanka", "Rietumu banka" un "Parex banka". Viņa arī ir vairāku publikāciju autore, ir Latvijas Zvērināto Revidentu Asociācijas un Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas biedre.

Savukārt Krūmiņa 2005.gada maijā Saeimā ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli, kā arī iecelta par Trešā revīzijas departamenta direktori. Savukārt 2009.gada maijā viņa atkārtoti ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli. Viņa otrdien žurnālistiem atzina, ka, ņemot vērā astoņu gadu pieredzi Valsts kontrolē, viņa būtu piemērota kandidatūra uz valsts kontroliera amatu. Krūmiņa atzina, ka nezinot, kuri politiskie spēki piedāvājuši viņas kandidatūru.

Pašreizējās valsts kontrolieres Sudrabas pilnvaru termiņš beigsies 21.janvārī, taču viņai darba pienākumi jāturpina tik ilgi, kamēr būs ievēlēts viņas amata pēctecis. Valsts kontrolieres amatā viņa ir kopš 2004.gada 22.decembra un pavadījusi tur maksimāli pieļaujamo laiku – divus termiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!