Saule, jūra, kalni un krāšņi tērpi - tās ir pirmās lietas, kas nāk prātā, izdzirdot vārdu Nica. Côte d’Azur jeb Franču Rivjēras galvaspilsēta Nica atrodas brīnišķīgā vietā pie Vidusjūras Enģeļu līča. Tā ir vienlaikus vilinoša un rosīga, bet arī glamūrīga un skandaloza vieta, kur jau gadsimtu pulcējas bagātie, varenie un slavenie. Skaidrā un brīnišķīgā gaisma, kas apspīd Vidusjūru, ir tas, kas piesaista šai vietai luksusa cienītājus jau divus gadsimtus, savukārt novakares ēnas vilinās tos, kam patīk iziet sabiedrībā skaistos tērpos.
Nokļūšana
No Rīgas uz Nicu pieejami tiešie reisi, bet turp iespējams aizlidot arī ar pārsēšanos, izmantojot, piemēram, zemo cenu aviokompānijas, tāpat arī ar autobusu vai personīgo auto.
No Nice-Côte d'Azur lidostas ( www.nice.airport.fr) līdz pilsētai ērti var nokļūt ar taksometru, kas dienas laikā izmaksās no 22 eiro līdz 30 eiro, atkarībā no vietas, kur vēlaties izkāpt, bet laikā no plkst. 19.00 līdz 7.00, no 27 eiro līdz 32 eiro. Par ceturto personu un bagāžu, taksometra vadītājs iekasēs papildu samaksu.
Lētāks variants būs starppilsētu autobuss, kas vienā virzienā izmaksā sešus eiro, bet pēc tā būs derīga arī Nicas autobusos un tramvajos visas dienas garumā.
Lidostā jāizvēlas autobuss Nr. 98 vai Nr. 99, kas atiet ik pēc 30 minūtēm un apkalpo abus lidostas terminālus. Autobusa Nr. 98 galapunkts ir tieši pilsētas centrā, savukārt Nr. 99 – galvenajā dzelzceļa stacijā. Ceļotāji bez bērniem un lielas bagāžas var izmantot motociklu taksometru pakalpojumus, kas pieejami no lidostas līdz Nicas centram. Tas izmaksās aptuveni 30 eiro.
Apskates vietas
Restorāni ...
Le Chantecler
Šis restorāns ir Hotel Negresco lepnums, divu Michelin zvaigžņu īpašnieks. Viesu zālē ir 18. gadsimta franču mēbelēs, bet visu apgaismo greznas lustras, tomēr dizains nerada smagnēju atmosfēru, ja vien, protams, nepēta cenas. Pēdējā restorāna renovācija padarījusi to daudz gaišāku, tādējādi papildinot šefpavāra Denisa Rublanda (Denis Rieubland) ēst gatavošanas mākslu. Šajā vietā ēšana ir kā teātra izrāde, kuru vienkārši nav iespējams neapbrīnot. Nogaršojiet liellopa gaļas fileju ar grilētu foie gras, pipariem un rāceņiem, kas pārlieti ar olīvu sulu - patiesa dzīves bauda.
Adrese: Hotel Negresco, 37 Promenade des Anglais.
Kontakti: 00 33 493 16 64 00, www.hotel-negresco-nice.com.
Cenas: lenča ēdienkarte – 58 eiro, pusdienu ēdienkartes, sākot no 90 eiro.
Darba laiks: pusdienas, trešdiena – svētdiena, no plkst. 7.30 – 22.00; lenčs (tikai svētdienās), no plkst. 12.30 – 14.00.
Rezervēšana: obligāta.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.
Christian Plumail
Viena no pārbaudītām un atzītām vietām pilsētā ir restorāns Christian Plumail, kur pasniedz augsta līmeņa ēdienu, ko papildinās labs vīns un izsmalcināti sīkumi, par ko liecina restorānam piešķirtā Michelin zvaigzne. Turklāt tas nav arī pārlieku dārgs - par diviem ēdieniem lenčā samaksāsiet tikai 22 eiro, kas ir visai maz zvaigžņotam restorānam. Dizains ir spirdzinošs un balts, un tāpēc šo vietu iecienījuši arī vietējie. Protams, restorāns ir populārs, pateicoties izciliem ēdieniem, piemēram, jērs sviesta mīklā ar olīveļļas garšu vai pīles cepetis ar persikiem ir izcili.
Adrese: 54 Boulevard Jean-Jaurès.
Kontakti: 00 33 493 62 32 22, www.christian-plumail.com.
Cenas: divu ēdienu lenčs, sākot no 22 eiro, četru ēdienu vakariņas, sākot no 46 eiro.
Darba laiks: lenčs, no plkst. 12 pēcpusdienā līdz 13.45; pusdienas, no plkst. 19.30 līdz 21.45pm. Slēgts svētdienās un lenča laikā pirmdienās un sestdienās.
Rezervēšana: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.
La Terrasse
Šis ir īstens augstākā līmeņa restorāns visās šī vārda nozīmēs – maltīti iespējams ieturēt uz terases 10 stāvu augstumā, uz Le Méridien viesnīcas jumta, no kurienes paveras lieliskas skats uz jūru, promenādi un kalniem. Šādā vietā gribot negribot ikviens sajutīsies aristokrātiskāk un noraudzīties uz cilvēkiem (burtiskā nozīmē) no augšas. Turpat pieejams arī peldbaseins un bārs. Dizains ir mūsdienīgs un tajā dominē tīkkoks, metāls un audums.
Veiksmīgais telpu risinājums nespēj konkurēt ar ēdieniem, ko tur pasniedz. Elegants vienkāršums manāms tādos ēdienos kā grilēts jūras asaris, vistas krūtiņa, kas sautēta timiānā, vai arī labs jūras velšu cassoulet. Tie, kuru apetīte nav tik liela, vai arī, kas vēlas nelielas uzkodas, varēs izvēlēties kluba sviestmaizi par 15 eiro vai makaronu ēdienus (cenas no 15 eiro). Iestāde nav lēta – pamatēdienu cenas ir sākot no 26 eiro, tomēr ēdienu pasniedz ar īpašu stilu un tas ir katra centa vērts. Arī ainava attaisno šeit atstāto naudu.
Adrese: Le Méridien Nice, 1 Promenade des Anglais.
Kontakti: 00 33 497 03 44 44, www.laterrasse-nice.com.
Cenas: pamatēdieni no 28 eiro
Darba laiks: no marta līdz septembrim, katru dienu, no plkst. 12 pēcpusdienā līdz 22.00; no oktobra līdz februārim, katru dienu, no plkst. 12 pēcpusdienā līdz 16.00.
Rezervēšanas: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.
L'Acchiardo
Ačiardo (Acchiardo) ģimene ieradās Nicā no Pjedmontas (Piedmont) Itālijā 1927. gadā un atvēra restorānu vecpilsētā. Tajā vēl joprojām saimnieko viņu mazbērni, pasniedzot tradicionālus ēdienus gan vietējiem, gan pilsētas viesiem. Nesenie remontdarbi padarījuši iestādi nedaudz gaišāku un plašāku – sevišķi griestus. Atmosfēra šeit ir priecīga un rosīga – kā tas ierasts itāļu iestādēs. Apmeklētājus sagaida atplestām rokām, turklāt personāls runā angliski (interesanti, ka viens no jaunākajiem ģimenes locekļiem reiz strādājis Financial Times).
Pie iecienītākajiem un labākajiem ēdieniem pieskaitāmi liellopa ēdieni, kas pagatavoti vīnā, mencas sautējums un mazās uzkodas. Šeit pasniedz Provansas vīnu tieši no mucas.
Adrese: 38 Rue Droite.
Kontakti: 00 33 493 85 51 16.
Cenas: no aptuveni 23 eiro par trīs ēdieniem.
Darba laiks: pirmdiena – piektdiena, no plkst. 12 pēcpusdienā līdz 14.00, 19.00 – 22.00. Augustā slēgts.
Rezervēšana: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.
Voyageur Nissart
Iestāde, kur pasniedz tradicionālus Nicas virtuvei raksturīgus ēdienus, kurus nenogaršot būtu grēks. Tikpat liels grēks būtu ignorēt šo pieticīgo restorānu. Iestāde atrodas netālu no stacijas – Nissart ir nomaļus no iecienītākajām tūristu vietām un atrodas dzīvīgā dažādu tautību rajonā. No ārpuses iestāde neliekas īpaši izcila, tomēr iekšā pārsteigs patiesi silta sagaidīšana. Šeit pasniedz vietējo klasiku – jēru ar timiānu, vistu citrona sulā, kā arī izcilu jūras asari. Jaunais īpašnieks Maksis (Max) runā ļoti labā angļu valodā. Šī vieta patiks tiem, kas nevēlas tērēt pārāk daudz naudas.
Adrese: 19 Rue Alsace Lorraine.
Kontakti: 00 33 493 82 19 60, www.voyageurnissart.com.
Cenas: pamatēdieniem no 15,90.
Darba laiks: otrdiena – svētdiena, no plkst. 12 pēcpusdienā līdz 14.30; 19.00 – 22.30.
Rezervēšana: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.
Ēdienu vārdnīca
Salade niçoise: šie salāti rada daudz jautājumu, jo, šķiet, nevienam nav īsti skaidrs, ko sagaidīt to sastāvā. Anšovi vai tuncis? Anšovi un tuncis? Zaļās pupiņas? Lapu salāti vai bez tiem? Kartupeļi? Uz šiem jautājumiem nav konkrētas atbildes jau ilgu laiku...
Pan-bagnat: lieliska un viegla lenča maltīte.
Aioli: tiešais tulkojums ir "ķiploku majonēze". Ja šāds ir ēdiena nosaukums, tad tas nozīmē, ka tiks pasniegta silta menca ar dārzeņiem, ko papildinās majonēze. Labāku Provansiešu lenču neatradīsiet.
Petits farcis: pildīti dārzeņi (baklažāni, tomāti, pipari, kabači), ko parasti pasniedz kā starteri.
Pissaladière: picai līdzīga tarte ar sīpoliem, anšoviem un olīvām, bez tomātiem.
Socca: turku zirņu miltu pankūka; ja pareizi pagatavota, tad patiešām garda.
Daube: liellopa sautējums vīnā.
Mesclun: jauno salātu sajaukums – cigoriņi, lapu salāti u.c.
Žāvēta zivs (pazīstama ar nosaukumu estocaficada): žāvēta (nesālīta) menca, parasti pagatavota sautējumā ar olīvām un tomātiem.
Poutine: maza, cepta zivs, ko pasniedz salātos, ar omleti vai citu piedevu.
Tourte de blettes: biešu lapas, kas šajā ēdienā tās pasniegtas pagatavotas pīrāgā.
Beignets de fleurs de courgette: kabača (vai ķirbja) ziedi, pildīti un cepti.
Sisteron jērs: lieliska gaļa no Provanasas kalniem, īpaši gardi, ja pasniegta ar zaļumiem.
Ieteikums
Lielākā daļa Nicai raksturīgo ēdienu ir vai nu gardi, vai nu ēdami, tomēr ir arī izņēmumi. Iespējams, ka pieds-et-paquets (jēra kājas un kuņģis, kas vārīts vīnā) var šķist pārlieku eksotiski.
Vajadzētu izvairieties uzrunāt viesmīļus, sakot "garçon!", jo tas būtu tā, it kā uzsauktu "puis!". Labāk uzrunājiet viesmīli, sakot "Monsieur". Viesmīles uzrunājiet, sakot vai nu "Mademoiselle", vai "Madame", atkarībā no viņas vecuma ("Mademoiselle" būs visdrošākais variants).
Nevienā no ēdināšanas iestādes ēdienkartēm neatradīsiet zirga gaļu, jo šeit tiek uzskatīts, ka tā pārāk viegli var izraisīt slimības. Steak à cheval ir (liellopa) steiks ar olu.
Kas jāzina, pirms doties
Svarīgi kontakti
Neatliekamās palīdzības dienesti: ievadiet 112.
Nicas Tūrisma birojs: 00 33 892 70 74 07, www.nicetourisme.com, 5 Promenade des Anglais.
Pamatfakti
Valūta: eiro
Telefona kods: ievadiet 00 33 (Francijas kods). Francijas telefona numuri lielākoties sastāv no 10 cipariem, kas sākas ar "0". Zvanot no ārvalstīm, to nevajag ievadīt.
Vietējie likumi un etiķete
Saskaņā ar Francijas likumdošanu, vienmēr jānēsā līdzi personu apliecinošs dokuments.
Ja braucat ar automašīnu, tajā jābūt atstarojošai dzeltenai vestei. Veste jāuzvelk, ja automašīnai rodas bojājumi un jāapstājas ceļa malā.
Iepazīstoties, sniedzieties pēc rokasspiediena (gan viņam, gan viņai). Vaigu skūpstīšana sekos tikai vēlāk (izteikti vēlāk starp vīriešiem), kad pazīšanās ir nostiprinājusies.
Ievērojiet – ja kaut ko piedāvā, piemēram, papildināt vīna glāzes saturu, atnest maizi vai kādu citu cienastu, tad, lai noraidītu piedāvājumu, vienkārši jāsaka Merci, kas nozīmēs "Nē, paldies". Ja vēlaties, lai glāzes saturu papildina, nesakiet Merci, bet gan Oui, s'il vous plait.
Francijā nav pieņemts ēst jebkurā dienas laikā, tāpat nav pieņemts ēst un dzert uz ielas. Franču attieksme pakāpeniski kļūst brīvāka, tomēr, ja plkst. 16.00 pārvietosieties pa ielu ar picas šķēli un alus bundžu rokās, tad nāksies sastapties ar visai noraidošiem skatieniem.