Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja vēlies iegādāties savu pirmo akvāriju vai ienest jau esošajā spilgtākas krāsas, vērts izvēlēties kādu no šīm zivtiņām. Iepazīsties – dikuss, killi zivs, gailītis, Ramireza tauriņzivs un Edlera gupija, vienas no krāšņākajām saldūdens akvāriju zivīm.

1. Diskuss

Diskuss (Symphysodon discus) ir zivs no cihlīdu ģints, kas nāk no Amazones upes baseina. Šo diska formas zivtiņu spilgtās krāsas padara tās par lielisku izvēli saldūdens akvārijam. Diskusu pamattonis un smadzeņu krokojumam līdzīgais raksts uz sāniem var būt sarkans, oranžs, brūns, krēmīgs un ar spilgti zilu spīdumu.
Diskus zivtiņas lepojas ar satriecošu rakstu uz sāniem un spilgti mirdzošām visa ķermeņa krāsām. Tās mēdz būt arī vienkrāsainas un pat baltas. Ir daudzas dabiski radušās diskusu sugas, bet ir arī cilvēku selekcionētas – audzētāji ir radījuši simtiem dažādu zivtiņu krāsu, rakstu un formas variāciju.

2. Killi zivs

Killi zivis dēvē arī par nārstojošajām karpzobu zivīm (viena no populārākajām sugām – Fundulopanchax gardneri). Killi zivis ir plaši izplatītas visā Āzijā, Dienvidamerikā un Ziemeļamerikā, Āfrikā un vietām Eiropā. Tās ir spilgtās krāsās un ļoti populāras akvāriju saimnieku vidū, jo killi zivtiņas ir viegli kopjamas. Tās rotā dažādas sarkanās, zilās un oranžās krāsas kombinācijas.
Sieviešu dzimtes killi zivju krāsojums nav tik spilgts kā vīriešu dzimtas zivtiņām. Tēviņi ir zili dzelteni ar apelsīna krāsas plankumiem un svītrām, kas klāj gan ķermeni, gan spuras. Killi zivi zooveikalos atrast nav viegli, jo, ja tās parādās, cienītāji tās ātri izķer.

3. Gailītis

Šo zivtiņu (Betta splendens) dēvē arī par Taizemes cīnītājzivi. Gailīšiem mēdz būt ļoti dažādas spuras un krāsas, ieskaitot baltu, melnu, dzelteni sarkanu, violetu un zilu. Krāsas parasti ir ļoti spilgtas.
Gailīši mēdz būt vienkrāsaini, taču, protams, divu un vairāk krāsu eksemplāri ar lielajām, elegantajām, ūdenī plandošajām spurām izskatās nepārspējami. Tas, ka šīm zivtiņām ir diezgan ilgs mūžs (līdz pat pieciem gadiem) un par tām ir viegli rūpēties, tās padara par vienām no populārākajām akvāriju zivtiņām.
Jāņem vērā, ka gailīši ir ļoti kareivīgi. Akvārijā nedrīkst turēt vairāk nekā vienu tēviņu, par izņēmumu uzskata miermīlīgos melnos gailīšus (Betta imbellis), bet labāk tomēr neizaicināt likteni. Ja ielaidīs otru, tie noteikti cīnīsies, līdz viens aizies bojā. Tādēļ optimālais ģimenes sastāvs ir viens tēviņš ar apmēram četrām mātītēm.

4. Ramireza tauriņzivs

Ramireza tauriņzivs (Mikrogeophagus ramirezi) ir miermīlīga un ļoti krāšņa, maza izmēra cihlīda. To ķermeni klāj dzeltena un zaļa krāsa, bet uz spurām ir zili punktiņi. Zivs ķermeni rotā septiņas tumši zilas svītras un vēl viena ļoti izteikta šķērso aci.
Tām ir sarkani plankumi uz vēdera, līdzās acīm, kā arī augšējā un apakšējā muguras un astes spuras daļā. Spuras ir sārtas un zilas, bet muguras spurā dominē dzeltena krāsa ar melniem marķējumiem.
Tās vislabāk jūtas 25°C (+/- 2 grādi) temperatūrā. Tām nepieciešams akvārijs ar augiem un slēptuvēm. Miermīlīgās tauriņzivis var turēt kopā ar šķēpnesējiem, spurlapēm, neoniem, diskursiem un bruņu samiem.

5. Endlera gupija

Endlera gupija (Poecilia wingei) izskatās gandrīz kā savvaļas gupija. Tām ir unikāli mirdzoši un neona krāsojumi, ieskaitot oranžu, melnu, dzelteni zaļu un gaiši zilu. Lai gan tās ir mazas, spilgto krāsu dēļ tās nav iespējams nepamanīt. Tās pēc dabas ir mierīgas, kopšana arī ir vienkārša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!