Avokado ir izcili gards auglis – ja vien tas ir labi nogatavojies un mīksts. Diemžēl ir diezgan grūti nopirkt gatavus avokado un, lai tos ēstu, jāgaida pat trīs vai četras dienas. Lūk, vienkāršs triks, kā salīdzinoši ātri nogatavināt cietus avokado, lai varētu ēst jau nākamajā rītā brokastīs!
Lai ātri nogatavinātu avokado, būs nepieciešams papīra maisiņš, ābols un cieti avokado. Papīra maisiņā liec ābolu ar negatavajiem avokado un cieši jo cieši aizloki, lai maisiņš būtu noslēgts. Pēc tam maisiņu atstāj virtuvē uz nakti un ļauj augļiem pašiem paveikt maģiju.
Kāpēc tieši šis triks strādā? Ābolu izdala etilēnu (ethylene), dabisku gāzi (mēdz saukt par augļu hormonu), kas palīdz augļiem un dārzeņiem nogatavoties, norāda "Purewow". Šī iemesla dēļ nogatavināt var arī citus augļus un dārzeņus, kuri ir pārāk cieti – banānus, tomātus, bumbierus.
Taču, ja vajag panākt pavisam pretēju efektu, proti, ka augļi tik ātri nenogatavojas, glabā tos citu no cita pēc iespējas tālāk. Gatavi banāni ir tie, kas liek nogatavoties tomātiem, āboliem un citiem produktiem krietni pirms laika.
Kad vienkāršais triks apgūts un iegūti mīksti avokado, pagatavo tos kādā gardā receptē!
Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem
Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.
Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu
Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.
Cepts avokado ar bekonu un ķirštomātiem
Vai esi kādreiz pamēģinājis avokado apcept uz pannas? Ja nē, tad laiks izmēģināt ko jaunu – uz pannas apceptas bekona šķēlītes, avokado un ķirštomāti būs lieliska maltīte vēlajām brokastīm vai pusdienām.
Kārtainie garneļu salāti glāzītē
Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.
Avokado krēms ar kaviāru
Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.
Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado
Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.
Cukīni un avokado krēmzupa ar kazas sieru
Esmu pārliecināta, ka neko tādu no cukīni nebūsiet gaidījuši! Ļoti krēmīga un maiga zupa ar patīkamu kazas siera garšu. Ja gribās vieglāku zupiņu, var gatavot arī bez avokado, joprojām būs garšīgi!
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Bez grēka jeb svaigēdāju kūka
Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.
Avokado krēms ar skābu krējumu
Maigs gvakamoles variants ar ābolainu garšu. Tik ierastās laima intensīvās sulas vietā izmanto skābo krējumu un nedaudz ābolu etiķa. Lai varētu izbaudīt avokādo dabīgo maigumu, nepievieno nedz sīpolus, nedz ķiplokus. Šāds skābais krējums ar avokado turklāt lieliski glabājas ledusskapī, vismaz uz diennakti, un nav pakļauts oksidācijai.
Cepti avokado ar olām un bekonu
Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Avokado un garneļu salāti
Mazliet pikanti avokado salāti ar garnelēm. Asumam salātiem pievieno Kajēnas piparu šķipsniņu, bet, lai avokado neapbrūnētu un garneles atsvaidzinātu, salātiem pievieno arī citronu sulu.
Sātīgie avokado un olu salāti
Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.
Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām
Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.
Brokastu maizītes ar avokado, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem
Šīs gandrīz zaļās krāsas sviestmaizes ir gards risinājums tiem, kas vēlas vieglas pusdienas vai kam nepieciešamas ātri pagatavojamas, taču veselīgas uzkodas. Zaļie zirnīši, kas ir īsta vitamīnu krātuve, kombinēti ar avokado, sniegs daudz enerģijas bez jebkādas smaguma sajūtas pēc ēšanas.
Avokado un olu salāti ar zaļumiem
Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.