Foto: AP/Scanpix

Šaušana ir viena ilglaicīgākajām olimpisko spēļu sporta dalībniecēm, kalendārā nav bijusi tikai 1904.gadā Sentluisā un 1928.gadā Amsterdamā. Sieviešu sacensības šaušanā olimpiskajās spēlēs pirmo reizi parādījās 1984.gadā Losandželosā.

Šaušanas sacensībās dažādās disciplīnās sportistam jātrāpa pa kustīgu vai stacionāru mērķi un jāiegūst pēc iespējas vairāk punktu par precizitāti. Atšķirībā no citiem sporta veidiem, šaušanā meistarību nosaka dalībnieka racionālisms un psiholoģiskā stabilitāte, jo bieži uzvarētāju no sekotājiem šķir milimetri. Tāpēc šaušanā nereti dalībnieki ir jau pārsnieguši "ierasto sportistu vecumu", kam spilgts piemērs ir ilggadējais Latvijas olimpietis Afanasijs Kuzmins.

*1956. gada Melburnas olimpiskajās spēlēs kanādietis Žeralds Ulē šaušanā ar šauteni guļus sasniedza 600 punktus jeb trāpīja 60 šāvienus precīzi desmitniekā
*mūsdienu olimpisko spēļu tēvs barons Pjērs de Kubertēns pats bijis ļoti labs šāvējs un izcīnījis Francijas čempiona titulu

Tokijas olimpiskajās spēlēs sportisti sadalīs 15 medaļu komplektus trīs disciplīnās – šaušanā ar pistoli, šaušanā ar šauteni un šaušanā pa kustīgiem mērķiem. Kopumā sacensībās piedalīsies 360 sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!