Foto: Reuters/Scanpix

Golfs pieder senāko pasaulei zināmo sporta veidu saimei. Zināms, ka Britu salās golfu spēlēja 15. gadsimtā, bet līdzīgu nodarbi ar nosaukumu "colf" un "kolvken" vēl pirms tam zināja arī holandieši.

Pirmie golfa spēles noteikumi tika izstrādāti Skotijā 1754. gadā, un kopš tā laika golfa noteikumi ir mainījušies minimāli. Golfs ir spēle, kurā "atbilstoši noteikumiem bumbiņa ar nūjas palīdzību ar viena vai vairāku secīgu sitienu palīdzību pa zemi ir jānogādā bedrītē".

* pirmais golfa laukums tika izveidots Anglijā 1864. gadā;

* 19. gadsimta beigās ar šo sporta veidu atļāva nodarboties arī sievietēm;

* par golfa izplatību un popularitāti pasaulē jāpateicas britu karavīriem golfu "aizveda" uz citām pasaules malām;

* šodien pasaulē ir vairāk kā 30 tūkstošu golfa laukumu, ieskaitot Latviju, un ar to nodarbojas vairāk kā 60 tūkstoši interesentu.

Olimpisko spēļu programmā golfs bijis iekļauts divas reizes - 1900. gada spēlēs Parīzē un 1904. gada spēlēs Sentluisā, ASV. Par pirmajiem olimpiskajiem čempioniem kļuva amerikāņi Čārlzs Edvards Sandss un Mārgareta Abota, kura turklāt ir palikusi līdz šim vienīgā olimpiskā čempione šajā sporta veidā, jo 1904. gada spēlēs sieviešu golfa turnīru tika nolemts aizstāt ar komandu sacensībām.

Tam sekoja vairāk nekā gadsimtu ilgs pārtraukums, līdz 2009. gadā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) kongresā Kopenhagenā lēma par golfa iekļaušanu 2016. gada Riodežaneiro spēļu programmā.

Tokijas olimpiskajās spēlēs sportistiem vīriešu un sieviešu konkurencē būs jāizspēlē 72 bedrīšu turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!