Foto: AP/Scanpix

Peldēšana, līdzīgi kā skriešana, ir viens no populārākajiem cilvēku aktīvās atpūtas veidiem kopš senseniem laikiem un uzvarētāja noskaidrošana šajās sacensībās ir ļoti vienkārša – uzvar tas, kurš noteiktu distanci noteiktā stilā veicis visātrāk.

Olimpisko spēļu programmā peldēšana ir kopš 1896. gada. Pirmajās trijās olimpiskajās spēlēs sacensības risinājās atklātā ūdenī, bet kopš 1908. gada Londonas olimpiskajām spēlēm peldēšana risinās peldbaseinos, izņemot 10 kilometru maratonu. Sievietes pirmo reizi olimpiskajās spēlēs peldēšanā piedalījās 1912. gadā Stokholmā.

10 kilometru peldēšanas maratona sacensības pirmoreiz olimpisko spēļu programmā tika iekļautas 2008. gada Pekinas spēlēs, bet tikai Rio tā būs kā patstāvīga disciplīna.

* par pirmo peldēšanas maratonistu uzskatāms anglis Metjū Vebs, kurš 1875. gadā pirmais vēsturē pārpeldēja Lamanšam;

* tunisietis Usama Meluli ir līdz šim vienīgais peldētājs, kurš kļuvis par olimpisko čempionu gan baseinā, gan atklātā ūdenī - 2008. gada Pekinas Olimpiādē viņš uzvarēja 1500 metru distancē brīvajā stilā, bet pēc četriem gadiem Londonā uzvarēja 10 km peldēšanas maratonā;

Peldēšanas maratonā sacenšas 50 sportistu - 25 sievietes un 25 vīrieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!