Foto: AP/Scanpix

Spēles saistītas ar bumbas speršanu spēlētas daudzās valstīs jau sen vēsturē. Visagrākais spēles veids, par kuru ir zinātniski pierādījumi, bija tieši šīs prasmīgās tehnikas vingrinājumu iepazīšana tālajā 2. un 3. gadsimtā p.m.ē. Ķīnā (cudžu spēle). Dažādi futbola veidi tika spēlēti viduslaiku Eiropā, taču noteikumi ļoti atšķīrās abos periodos un vietās.

Mūsdienu futbola noteikumi parādījās 19. gadsimta vidū, kā pūliņi standartizēt plašos futbola dažādos veidus, kurus spēlēja Anglijas skolās. Olimpiskajās spēlēs futbols debitēja 1900.gadā un bijis visās Olimpiādēs (izņemot 1932.gadu Losandželosā), bet sieviešu sacensības olimpiskajā kalendārā ir kopš 1996.gada.

Futbola turnīrs sāksies vēl pirms oficiālās atklāšanas ceremonijas – 3. augustā. Olimpiskajās spēlēs sadalīs divus medaļu komplektus – vīriešu un sieviešu sacensībās. Vīriešiem sacensībās piedalīsies 16 komandas, bet sievietēm – 12 komandas. Katrā komandā būs pa 18 futbolistiem, tādējādi kopumā futbolā piedalīsies 288 vīrieši un 216 sievietes.

*Eiropas komandas līdz 1992. gada olimpiskajām spēlēm uzvarēja 17 no 20 turnīriem, bet pēc tam vairs nav spējušas tikt pie zelta medaļām.

*ASV sieviešu futbola izlase izcīnījusi četrus no piecām zelta medaļām, vienīgo zaudējumu finālā piedzīvojot Norvēģijas izlasei 2000. gada olimpiskajās spēlēs.

*Pasaules futbola lielvalstij Brazīlijai vēl nav izdevies uzvarēt olimpisko spēļu futbola turnīrā.

*Viena no leģendārākajām olimpisko spēļu komandām ir 1952. gada Ungārijas izlase, kuru līdz zelta medaļām aizveda uzbrucējs Ferencs Puškašs.

*Lielākais "pelnrušķītes stāsts" olimpiskajās spēlēs ir Nigērijas izlase 1996. gada Atlantas Olimpiādē, kur tā pusfinālā atspēlējās no 1:3 un uzvarēja Brazīliju, bet finālā tā bija iedzinējos pret Argentīnu ar 1:2, taču atkal spēja atspēlēties un uzvarēt.

Vīriešu sacensībās piedalās U-23 vecuma izlases, bet trīs spēlētāji drīkst būt vecāki. Sieviešu sacensībās nav vecuma ierobežojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!