Foto: DELFI

Šosejas riteņbraukšana ir populārākais un vecākais riteņbraukšanas sporta veids. Riteņbraukšanas pirmās sacensības notika 1868.gada 31.maijā Parīzē. Vēlāk riteņbraukšanas sacensības kļuva arvien populārākas, 1892.gadā tika izveidota Starptautiskā Riteņbraukšanas asociācija, taču pēc strīda ar Lielbritānijas pusi 1900.gadā Beļģija, ASV, Francija, Itālija un Šveice izveidoja Starptautisko Riteņbraukšanas savienību (UCI), kas joprojām ir vadošā šī sporta veida organizācija.

Riteņbraukšana debitēja jau pirmajās olimpiskajās spēlēs 1896.gadā Atēnās, taču nākamajās trijās olimpiskajās spēlēs sporta veids palika ārpus olimpiskā kalendāra. 1912.gadā riteņbraukšana atgriezās olimpiskajā saimē un tur ir joprojām. Sieviešu riteņbraukšana olimpiskajās spēlēs pirmo reizi bija 1984.gadā Losandželosā.

*Pirmajā pasaules čempionātā riteņbraukšanā 1200 metru distancē uzvarēja britu sportists Džeimss Mūrs.

*Pirmajās olimpiskās riteņbraukšanas sacensībās sportisti veica 87 kilometrus garu distanci starp Atēnām un Maratonu.

*1912. gada Stokholmas olimpiskajās spēlēs riteņbraucējiem vajadzēja veikt 320 kilometru garu distanci, un sportisti distancē pavadīja vairāk nekā desmit stundas.

*Nīderlandes riteņbraucēja Leontīne Zijlārda van Mūrsela 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļas grupas braucienā un sacensībās ar individuālo staru. Tāpat viņa pie medaļām tika treka sacensībās, zeltu iegūstot trīs kilometru iedzīšanā un izcīnot sudrabu punktu sacensībās.

*Riteņbraukšanā katra komanda izmanto citādāku stratēģiju, lai palīdzētu savam līderim, kā, piemēram, ļaujot viņam braukt aizvējā aiz komandas biedriem un veidojot atrāvienus, tādējādi izaicinot konkurentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!