Kopš “Michelin” balvu saņemšanas Taivānā 2018. gadā astoņi liellopu gaļas nūdeļu zupas veikali – no slaveniem ķēžu restorāniem līdz pieticīgiem nakts tirgus stendiem – tika iekļauti “Bib Gourmand” sarakstā. Vēl pirms dažiem gadiem Taipejā katru gadu notika starptautisks liellopu gaļas nūdeļu zupas festivāls, tostarp tika rīkotas gatavošanas sacensības, piešķirot labākā liellopu gaļas nūdeļu veikala balvu, un citas aktivitātes šīs zupas gatavotājiem un entuziastiem.

Ņemot talkā šo recepti, iztēlē dodieties uz Taivānu un uz brīdi iejūtieties šīs zupas entuziasta lomā – varbūt arī jūs ar laiku atklāsiet savu unikālo recepti, kā šo ēdienu pagatavot.
Liellopu gaļas nūdeļu zupa
- 900 g liellopa gaļas stilbu;
- 100 ml augu eļļas;
- 5 l ūdens;
- 4 ķiploku daivas;
- 6 loku kāti (sadalīti 3 daļās);
- 6 ingvera šķēles;
- 2 tomāti (sagriezti daivās);
- 4 šalotes;
- 1–2 parastie sīpoli;
- 3 TK sojas pupiņu pastas (ne miso, kas gatavots no fermentētām sojas pupiņām);
- 120 ml tumšās sojas mērces;
- 120 ml gaišās sojas mērces;
- 120 ml rīsu vīna (“Shaoxiang” vīns, bet kā alternatīvu var lietot japāņu “Mirin”, pieliekot mazāk cukura);
- 1 ĒK cukura;
- 1 TK balto piparu;
- 1 TK sāls;
- nūdeles (piemēram, “Ramen”);
- pēc garšas: 2 čili (uz pusēm pārgriezti);
- pēc garšas: 3 lauru lapas.

Garnēšanai:

- pakčojs (var aizstāt ar liellapu spinātiem);
- smalki sakapāti loki;
- smalki sagriezti čili;
- sezama sēklas.
Sastāvdaļas:
1.Ielejiet katlā apmēram 5 litrus ūdens un pievienojiet liellopa stilbiņus, 3 lociņus, 5 ingvera šķēles. Uzlieciet vāku, uz vidējas uguns uzvāriet. Vāriet ap 10 minūtēm. Nokāsiet šķidrumu un to saglabājiet.
2.Izņemiet gaļu no katla, noskalojiet ātrā aukstā peldē un sagrieziet biezās šķēlēs.
3.Vokpannā vai lielā pannā uz vidēji stipras uguns ielejiet augu eļļu un pievienojiet atlikušos 3 lociņus, 3 ingvera šķēles, ķiplokus, sarkanos čili, sīpolus, cukuru un sojas pupiņu pastu. Cepiet, līdz sīpoli kļūst gaišāki.
4.Pievienojiet sagrieztu liellopa gaļu (garenos kubiciņos).
5.Pievienojiet tumšo sojas mērci, lai iegūtu krāsu, samaisiet un pēc tam pievienojiet rīsu vīnu.
6.Ielejiet gaišo sojas mērci, lai iegūtu garšu, un pēc tam pievienojiet tomātus. Maisot apcepiet 8–10 minūtes.
7. Piepildiet vidēja lieluma katlu apmēram līdz ceturtdaļai ar ūdeni un uzkarsējiet uz vidēji lielas uguns. Pievienojiet apcepto gaļu, dārzeņus un šķidrumu.
8. Pievienojiet sākotnējo buljonu, ko vārījāt, līdz gaļa ir pavisam pārklāta, pēc tam pievienojiet baltos piparus, sāli un lauru lapas (pēc nepieciešamības). Uzlieciet vāku un samaziniet siltumu līdz minimumam, un vāriet uz lēnas uguns vismaz 2 stundas, līdz gaļa kļūst mīksta. Pirms pasniegšanas izņemiet lauru lapas.
9. Uzkarsējiet ūdeni katlā un vāriet nūdeles saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. Izņemiet nūdeles no ūdens.
10. Pievienojiet pakčoju (vai liellapu spinātus) verdošajam ūdenim. Plaucējiet 3 minūtes, pēc tam noņemiet.
Gatavošana:
Lai pasniegtu zupu, ievietojiet bļodas apakšā lielu daudzumu nūdeļu. Pēc tam pievienojiet pakčoju (vai spinātus), gaļu un buljonu. Rotājiet ar sakapātiem lokiem, sezamu un sarkanajiem čili.
Pasniegšana:
Foto: Kristaps Janmers
Taivānas kulinārijas kultūra un kārdinošas receptes – uzzini vairāk projektā ‘Ēdiens ir mīlestība’ un pārbaudi savas zināšanas erudīcijas testā