Foto: LETA
Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) pārliecināts, ka tiklīdz valstij būs līdzekļi, PSRS nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisiju atjaunos un darbs tiks cienīgi pabeigts, ceturtdien publicētajā intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Kristovskis.

Komisijas darbs ir apturēts līdzekļu trūkuma dēļ, un "šobrīd ir izveidota Latvijas okupācijas izpētes biedrība, kas turpinās iesākto darbu, arī es to atbalstu", atzinis ministrs.

Viņš arī paudis, ka attiecības ar Krieviju ir uzlabojušās, "vesela virkne procesu ir pavirzījušies uz priekšu, tostarp jautājumi, kas saistīti ar totalitāro pagātni".

Zaudējumu aprēķināšanas komisija tika izveidota 2005. gadā, bet 2009. gadā, kad komisijas darbs jau tuvojās noslēgumam, ekonomiskās krīzes dēļ tās darbība tika apturēta. Kopš tā laika PSRS okupācijas radīto zaudējumu apkopošanu un aprēķināšanu turpina uz komisijas locekļu bāzes izveidotā sabiedriskā organizācija "Latvijas okupācijas izpētes biedrība" par privāti saziedotiem līdzekļiem.

Komisijas izveidi paredzēja Saeimas deklarācija "Par Latvijā īstenotā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu".

Par iespējamu komisijas darba atjaunošanu jau interesējās arī Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, uzdodot premjeram jautājumus, kad valdība plāno atjaunot komisijas darbību, lai pabeigtu darbu pie PSRS okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanas, informācijas apkopošanas par represijām un masveida deportācijām un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!