Foto: PantherMedia/Scanpix
No šīs nedēļas Latvijas veikalos, tajā skaitā lielākajos lielveikalos un to ķēdēs, pieejams organiskais mēslošanas līdzeklis - slieku komposts jeb biohumuss "GrowOrganic", kas iegūts "Mālpils biotehnoloģiju centrā".

Šobrīd pārdošanā tiek piedāvāts tikai viena litra iepakojums, taču vēlāk plānots tirgot arī lielākus. Produkta orientējošā cena varētu būt 1,22 Ls, tā atkarīga no katra veikala piemērotā tirdzniecības uzcenojuma.

"Mālpils biotehnoloģiju centra" valdes loceklis Rihards Pulturs uzsver, ka šis produkts šādā iepakojumā ir ļoti piemērots piemājas saimniecībām, lai iegūtu bagātīgu, taču vienlaicīgi arī bioloģiski tīru produkciju. "Tomāti, zemenes, burkāni, redīsi, zaļumi, garšvielas un viss tas, ko mēdzam mazajās piemājas dobītēs sastādīt, ar vermikompostu izaugs prāvāks," precizē Pulturs. 

Vermikomposts ir slieku pārstrādāts organiskā mēslojuma koncentrāts, kurš bagātīgi satur augiem nepieciešamās barības vielas, mikro un makro elementu kompleksu, fermentus, augsnes uzlabotājus, augu augšanas un attīstības hormonus. Pateicoties vermikomposta unikālajām īpašībām, tiek paaugstinātas augsnes ūdens uzņemšanas un saglabāšanas spējas, tajā pat laikā novēršot liekā ūdens uzkrāšanos un augsnes sablīvēšanos, tiek uzturēts augses irdenums un gaisa caurlaidība. Šī mēslojuma pielietošana uzlabo augsnes agroķīmiskās īpašības, paaugstina lauksaimniecības produkcijas kvalitāti un uzlabo tās ražību. Sliekas, pārstrādājot organisko substrātu, ne tikai to sasmalcina un padara augiem vieglāk uzņemamu, bet arī bagātina to ar mikrofloru. 

Slieku audzēšanas "vermireaktors" atrodas bijušajās cūku fermas telpās Mālpils tuvumā. Jau ziņots, ka slieku audzēšanas projektā ar apmēram 300 000 latu investīciju piedalās arī Latvijā labi zināmie hokejisti Jānis Sprukts, Oļegs Sorokins, Edgars Masaļskis un Mārtiņš Cipulis, kuri ieguldītos līdzekļus plānot atpelnīt piecu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!