Foto: AFP/Scanpix
Vairāki Ēģiptes kultūras un mākslas darbinieki organizējuši protesta akciju pret jaunā Kairas operas un baleta teātra direktora iniciatīvām, vēsta ārvalstu mediji. Vakar operas trupas dalībnieki izgāja Kairas ielās ar protesta plakātiem rokās, kas aicināja būt saprātīgiem un neaizliegt valstī baletu. Gājiens noslēdzās pie Kultūras ministrijas ēkas, kur tika pieprasīta ministra Allaa Abdelaziza Assjeda Abdelfataha atkāpšanās.


Skandāls Kairas operā sākās negaidīti, vēsta raidsabiedrība "Itar Tass", taču tā pirmsākumi meklējami laikā, kad operas direktora amatā tika ievēlēts valstī labi pazīstams operdziedātājs Redi Alvakils.

Pēc operas vadības maiņas Finanšu ministrija gandrīz divas reizes samazināja ārzemju trupas finansējumu. Pēdējo divu gadu laikā vairāki citu valstu baletdejotāji jau ir pametuši darbu Kairas operā un devušies projām no Ēģiptes. Turklāt daži valsts parlamenta pārstāvji ir izteikušies par baleta aizliegšanu Ēģiptē, jo tas "esot svešs islamam".

Konservatīvo salafītu deputātu pārstāvis Hamals Hameds paziņoja, ka "viņš neesot pret mākslu kopumā, tikai vēršoties pret ļaunuma izplatīšanos, pret netikumību, nepieklājību un grēcīgo, kas tiecas slēpties aiz kultūras."

Par šiem izteikumiem teātra arodbiedrība ir pieprasījusi deputātu saukt pie atbildības.

Kairas opera, kas dibināta 19.gadsimtā, ilgu laiku bija lielākā Tuvajos Austrumos. Baleta trupa tika veidota vairāku gadu garumā, pieaicinot labākos pasaules solistus.

Džuzepes Verdi operu "Aīda", kuras pirmizrāde notika tieši Kairā, komponistam pasūtīja tieši Ēģiptes valdība. Ar šo pirmizrādi 1871.gadā tika atklāts gan Suecas kanāls, gan jaunais operas teātris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!