Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas drošības spēki ir nogalinājuši smagi bruņotus kaujiniekus, kas agri pirmdienas rītā ieņēma ēku pie Kabulas galvenās lidostas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sadursmēs nogalināti pieci uzbrucēji, bet vēl divi gājuši bojā uzspridzinot sevi. Cīņa par nepabeigto piecus stāvus augsto ēku ilga vairākas stundas, paziņoja afgāņu amatpersonas. Par uzbrukumu atbildību jau uzņēmies islāmistu grupējums "Taliban".

Aculiecinieki stāsta, ka šāvieni un sprādzieni no lidostas puses sākuši skanēt pirmdien līdz ar rītausmu. Afgāņu spēki krīzi atrisinājuši ar saviem spēkiem – bez starptautiskās koalīcijas karavīru palīdzības, norāda BBC.

Kaujinieki no ēkas ar raķešgranātām apšaudījuši apkārtējās ielas. Visi lidojumi no un uz Kabulas lidostu, kur atrodas arī liela NATO militārā bāze, ir apturēti, tāpat ir slēgti tuvākie ceļi.

BBC korespondents stāsta, ka gaisā lidinājās ASV armijas helikopters, bet cīņās uz zemes vadīja afgāņu policijas un armijas vienības. Policijas ātrās reaģēšanas vienība drīz pēc uzbrukuma sākuma noslēgusi teritoriju un sākusi ēkās attīrīšanu stāvu pa stāvam.

Neviens drošības spēku pārstāvis uzbrukumā nav cietis, informē amatpersonas.

Uzbrukuma dēļ trauksme izsludināta Kabulas diplomātiskajā rajonā. Pieeja ārvalstu vēstniecībām ir slēgta.

Islāmistu grupējums "Taliban" aprīlī pasludināja, ka sāk "pavasara ofensīvu", kuras mērķis būs ārvalstu karavīru bāzes un diplomātiskās pārstāvniecības. Maijā afgāņu drošības spēki pēc spēcīga sprādziena Kabulas centrā stundām cīnījās ar kaujiniekiem pilsētā.

Līdz 2014. gada beigām no Afganistānas paredzēts izvest lielāko daļu starptautisko spēku kaujas vienību, atbildību par drošību pilnībā nododot vietējiem spēkiem, kuru spējas kritiķi gan apšauba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!