Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pirmdien atcēla Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par pašvaldību vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. CVK uzlika par pienākumu vietējai vēlēšanu komisijai caurskatīt skenētās vēlēšanu zīmes.

CVK locekļi pirmdien diskusijās sēdes laikā norādīja, ka nav pamata pieņemt lēmumu par jaunu vēlēšanu rīkošanu.

CVK lēmums nosaka, ka līdz 20.jūnijam vēlēšanu komisijām būs jāorganizē visu Daugavpils iecirkņu vēlēšanu zīmju skenējums un tajos fiksēto vēlētāju izdarīto atzīmju caurskatīšana. Caurskatīšanas mērķis būs konstatēt, vai vēlētāju izdarītās atzīmes biļetenos uzskaitītas pareizi.

Ja kādā iecirknī skenējums neļaus konstatēt vēlētāju gribu, tad būs jāatceļ vēlēšanu rezultātu protokols un iecirknī būs jāveic jauna vēlēšanu zīmju skenēšana un zīmju atzīmju pārskaitīšana.

CVK sēdē sūdzības iesniedzēji norādīja, ka vēlētāju zīmes atsevišķos iecirkņos ieskenētas nekvalitatīvi un neļauj precīzi noteikt vēlētāju izteikto gribu.

Saraksta "Mūsu partija"/"Reformu partija" deputātu kandidāte Daugavpils pilsētas domes vēlēšanās un politiskās organizācijas "Mūsu partija" priekšsēdētāja Līvija Jankovska iesniegtajā sūdzībā lūdza atcelt visu Daugavpils vēlēšanu iecirkņu rezultātus, kā arī Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par Daugavpils pilsētas domes vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Kā ziņots, Daugavpils domes vēlēšanās "Mūsu partiju"/Reformu partiju, kuru pārstāv pašreizējā domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova, no 5% barjeras šķīrusi tikai viena procenta simtdaļa - par šo vēlēšanu apvienību Daugavpilī nobalsojuši 1182 cilvēki jeb 4,99% balsstiesīgo.

Par "Saskaņas centru" (SC) Daugavpilī nobalsojuši 5453 cilvēki jeb 23,02% balsstiesīgo, bet par "Latgales partiju" - 5398 cilvēki jeb 22,79% balsstiesīgo. Par "Attīstības partiju" Daugavpilī nobalsojuši 2429 cilvēki jeb 10,25% balsstiesīgo, par partiju "Alternative" - 2411 cilvēki jeb 10,18% balsstiesīgo, par "Sociālā taisnīguma partiju"/"Tautas kontroli" - 1983 cilvēki jeb 8,37% balsstiesīgo, par partiju "Daugavpils - mana pilsēta" - 1387 cilvēki jeb 5,86% balsstiesīgo, bet par "Daugavpils atdzimšanu" - 1322 cilvēki jeb 5,58 balsstiesīgo.

Par ZZS Daugavpilī nobalsojuši 985 iedzīvotāji jeb 4,16% balsstiesīgo, par "Vienotību" - 549 iedzīvotāji jeb 2,32% balsstiesīgo, bet partijai "Par dzimto valodu!" savu balsi atdevuši 334 iedzīvotāji jeb 1,41% balsstiesīgo, liecina CVK apkopotie provizoriskie rezultāti.

Gan SC, gan "Latgales partija" pašvaldību vēlēšanās Daugavpils domē ieguvuši pa četriem deputātu mandātiem.

Kā ziņots, CVK 6.jūnija sēdē noraidīja septiņas saņemtās sūdzības saistībā ar vēlēšanu rezultātiem, tajā skaitā arī par Salaspils gadījumu, kad vēlēšanu kastē tika atrastas neapzīmogotas aploksnes.

CVK izskata vairākas jaunas sūdzības par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, kuras tā ir saņēmusi par Daugavpils, Jūrmalas un Jelgavas domes vēlēšanu rezultātiem.

Kā informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, šodienas sēdē pārējās sūdzības tika noraidītas, jo nebija pietiekami apliecinājumi, lai tās uzskatītu par pamatotām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!