Foto: LETA

Sestdien, 26. aprīlī, pirmatskaņojumu piedzīvos viens no nozīmīgākajiem "Rīga 2014" akadēmijās mūzikas notikumiem - Zigmara Liepiņa "Transcendentālā oratorija". Skaņdarba pamatā ir patiess un aizkustinošs stāsts par mātes visaptverošo mīlestību. Libreta autore Andra Manfelde, skaņdarbā izmantoti arī Bībeles psalmu fragmenti, portālu "Delfi" informē "Rīga 2014" pārstāvji.

Oratorijas pamatā ir stāsts par kādu notikumu pēc spēcīgās zemestrīces Japānā. Glābēji, drupās meklējot izdzīvojošos, atrada sievieti. Viņa jau bija mirusi zem drupām un glābēji devās tālāk, bet kaut kas lika viņiem atgriezties. Sieviete gulēja netipiskā pozā – uz ceļiem, kā lūgdamās.

Izrādās ar savu ķermeni viņa aizsedza bērniņu, kurš palika dzīvs. Bērniņam blakus bija telefons ar īsziņu: Ja tu izdzīvosi, atceries, – es tevi mīlu... . "Izlasot šo stāstu interneta dzīlēs un emocionāli līdzpārdzīvojot par mātes mīlestību spēku un spēju ziedot dzīvību, sapratu, ka rodas ideja, kuras muzikālais ietērps ir oratorija – žanrs ar teicēja vārdiem, kas virza darbības līniju, sižetu, un dziedājumiem," stāsta komponists Zigmars Liepiņš.

Diriģents Jānis Liepiņš stāsta: "Tas ir emocionāli aizkustinošs stāsts, kas nevar atstāt vienaldzīgu. Lielais mūziķu sastāvs - orķestris, koris, solisti, ērģeles - nepieciešams tādēļ, lai varētu parādīt Dieva varenību un dzīves likteņa neizbēgamību, kad esi bezspēcīgs dabas stihijas priekšā, kā arī patieso mīlestību, kas vieno māti un viņas bērnu. Manuprāt, oratorija varētu būt viens no mana tēva labākajiem darbiem."

Oratorijas atskaņojumā piedalīsies soprāns Inga Šļubovska, tenors Aleksandrs Antoņenko, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pie diriģenta pults stāsies Lielās mūzikas balvas 2013 laureāts Jānis Liepiņš. Organizē "Latvijas koncerti" sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014, un koncerts norisinās Borisa un Ināras Teterevu fonds mākslas festivāla "Tete-a-Tete" ietvaros.

Koncerts norisināsies 26. aprīlī pulksten 19 Rīgas Domā. Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!