Foto: Vida Press

Unikālā veidā no oliņas izšķīlies kāds kakapo papagaiļu (Strigops habroptilus) bērniņš – māte nejauši bija iedauzījusi izdēto olu, tāpēc inkubācijas periods notika ar līmlenti sastiprinātā olā.

Kā ziņo Jaunzēlandes kakapo aizsardzības biedrība, 40 dienas pēc piedzimšanas mazulīte, kura nosaukta par Lizu Viens, jūtas ļoti labi.

Viens no biologiem iedauzīto olas čaumalu bija aptinis ar līmlenti un sastiprinājis ar līmi, savādāk mazajam putnēnam draudētu droša bojāeja.

Kakapo dzīvo tikai Jaunzēlandē, un iemesls, kāpēc tik ļoti svarīgi ir rūpēties par vienu putniņu, ir tāds, ka šīs sugas izdzīvošana ir kritiski apdraudēja - šobrīd pasaulē ir palikuši tikai 130 kakapo papagaiļi. Liza Viens ir pirmais kopš 2011. gada piedzimušais kakapo mazulis.

Agrāk vienīgie kakapo ienaidnieki dabā bija ērgļi, bet, kopš Jaunzēlandi apdzīvo arī iebraucēji no Eiropas, līdz ar viņiem valstī ir savairojušies arī tādi briesmīgi radījumi kā žurkas un kaķi.

Kakapo ir vienīgais nelidojošais papagailis un arī vissmagākais (tā svars var sasniegt četrus kilogramus). No visiem putniem kakapo ir pats ilgākais dzīves laiks - aptuveni 95 gadi, lai gan zināms, ka tie var nodzīvot arī līdz 120 gadu vecumam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!