Foto: Publicitātes foto

Ar jaunu sazvērestības teoriju saistībā ar Padomju Savienības sabrukumu klajā nācis Krievijas domes deputāts Jevgēņijs Fjodorovs ("Vienotā Krievija") – viņš paziņojis, ka slavenais rokgrupas "Kino" līderis Viktors Cojs bijis ASV Centrālās izmeklēšanas pārvaldes (CIP) aģents, kurš noalgots ar mērķi sagraut PSRS.

Šādu teoriju Fjodorovs izklāsta videomateriālā, kas nesen publicēts viņa interneta mājaslapā.

Videomateriālā deputāts apgalvo, ka bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieki viņam stāstījuši, ka aizdomas par Coja sadarbību ar CIP radušās tādēļ, ka "kādā periodā viņš saka dziedāt dziesmas, kas nepavisam nav tādas, kā pirms tam". Proti, sākumā superpopulārais Cojs esot dziedājis par "alumīnija gurķiem", bet tad pēkšņi sācis dziedāt par pārmaiņām.

VDK esot īstenojusi nopratināšanas, kurās it kā noskaidrots, ka visas pēdējās dziesmas esot "viņam atvestas no Amerikas".

"Holivudā profesionāli cilvēki rakstīja dziesmas krievu valodā. Mūsu VDK veica izmeklēšanu un ieguva šo informāciju. Tādu projektu bija tūkstošiem - gan kultūrā, gan ekonomikā, gan politikā, gan spēka struktūrās," apgalvo Fjodorovs, kurš ir viens no Krievijas domes deputātiem, kas pieprasījuši pret bijušo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu ierosināt krimināllietu par PSRS sagraušanu.

"Newsru.com" Fjodorova izklāstīto sazvērestības teoriju skaidro ar faktu, ka viens no 80. gadu otrajā pusē ārkārtīgi populārās grupas "Kino" dalībniekiem - Jurijs Kasparjans - bija precējies ar amerikānieti Džoannu Stingreju, kura 1986. gadā kontrabandas ceļā no PSRS izvedusi grupas ierakstus, kas apkopoti ASV izdotajā albumā "Red Wave". Toreiz pa vienam albuma eksemplāram tika nosūtīts ASV un PSRS tā brīža līderiem - Ronaldam Reiganam un Mihailam Gorbačovam.

Jāatzīmē , ka 1990. gada 15. augustā autoavārijā bojā gājušā Coja fanu vidū ir izplatīta sazvērestības teorija par to, ka autoavāriju, kas notika netālu no Jūrmalas, izraisījusi VDK, kas vēlējusies izrēķināties ar dziedātāju.   

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!