Foto: AFP/Scanpix
Gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, visticamāk, labus rezultātus sasniegs galēji labējā spektra nacionālistu partijas, kuras savos uzstādījumos nereti līdzinās Krievijas ārpolitikas nostādnēm, izpētījis Budapeštā bāzēts politikas pētījumu centrs "Political Capital Institute".

Vairākas vadošas Eiropas nacionālistu partijas, piemēram, Francijas nacionālā Fronte un Ungārijas Jobbik savās programmās un publiskajā telpā pauž vēstījumus, ka tieši rietumi ir vainīgie pie saspīlējuma Ukrainā, iejaucoties valsts iekšpolitikas dzīvē un cenšoties pievērst Ukrainu integrācijai rietumu pasaulē.

"Šīs partijas pirms vēlēšanām savas idejas postulēs tikai vēl skaļāk un tās ļoti sakrīt ar Putina nostādnēm par notiekošo Ukrainā", uzskata "Political Capital Institute" pētnieki.

Pētnieki arī norāda, ka Eiropas nacionālisti, atbalstot Putina politiku, gājuši vēl tālāk - ierodoties Krimas referendumā kā novērotāji - tie faktiski atzinuši pussalas pievienošanos Krievijai. Kā spilgtākie piemēri pētījuma centra paziņojumā minēti politiķi no Austrijas, Ungārijas, Čehijas, Francijas un Beļģijas.

Jau ziņots, ka arī Latvijas EP deputāte Tatjana Ždanoka ieradās Krimā kā novērotāja, par ko saņemdama plašu sabiedrības nosodījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!