Foto: LETA

Drošības policija šodien Lato Lapsam piemērojusi aizdomās turamā statusu krimināllietā par žurnālista Leonīda Jākobsona elektroniskā pasta korespondences publicēšanu grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"".

Lapsa apliecināja, ka šodien bijis Drošības policijā un viņam piemērots aizdomās turamā statuss pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Lapsam drošības līdzeklis netika piemērots, un liecības viņš sniegt atteicies.

Pēc sarunas ar procesa virzītāju publicists, piemēram, secina, ka izmeklētājs nevēlējās identificēt personas, kurām it kā piederot elektroniskā pasta adreses, no kurām sūtītas elektroniskā pasta vēstules Lapsa it kā esot publiskojis.

Publicists joprojām apgalvo, ka šī ir safabricēta pasūtījuma lieta. Viņa rīcībā esošā informācija liecinot, ka ir dots skaidrs uzdevums "šo lietu forsēt, lai tā līdz rudenim noteikti tiktu pabeigta un, cerams, tiktu līdz tiesai".

Jau ziņots, ka 2010.gada 20.janvārī Ģenerālprokuratūra sāka kriminālprocesu par faktu pēc Krimināllikuma 144.panta pazīmēm par privātpersonas elektroniskā pasta korespondences noslēpuma pārkāpšanu un nodeva to izmeklēšanai DP.

2013.gada 4.aprīlī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, saņemot žurnālista Leonīda Jākobsona iesniegumu, tika sākts kriminālprocess par Jākobsona personīgās korespondences noslēpuma pārkāpšanu saistībā ar interneta vietnē "pietiek.com" publicēto rakstu, kas satur atreferējumu no iesniedzēja elektroniskā pasta sarakstes.

Šogad jūlijā pēc Ģenerālprokuratūras lēmuma abi kriminālprocesi apvienoti vienā lietvedībā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka 9.oktobrī DP nolēmusi izdalīt no šī kriminālprocesa materiāliem kriminālprocesu pret Lapsu par to, ka viņš, iegūstot Jākobsona personīgo elektroniskā pasta saraksti, "bez adresātu un nosūtītāju atļaujas tīši to publicēja" grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" un "pietiek.com" rakstos "Fragmenti no "Cita ķēķa": "žurnālists Jākobsons, specdienestu roka un žurnālistiskais bizness", "Kāpēc mēs nemetamies aizstāvēt nabaga "žurnālistu Jākobsonu "" un rakstā "SAB darbinieka Sparāna līdzšinējie zināmie darbi un nedarbi".

Šādas darbības veiktas, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 1.daļas 1.punktu, kas nosaka, ka procesa virzītājam kriminālprocess jāizdala atsevišķā lietvedībā, ja pirmstiesas procesā kļuvis zināms par citas personas izdarītu noziedzīgu nodarījumu un tas nav saistīts ar uzsākto kriminālprocesu.

Ņemot vērā, ka izmeklēšanas iestāžu strīdus par noziedzīgu nodarījumu piekritību izšķir ģenerālprokurors, šo kriminālprocesu DP nosūtīja piekritības noteikšanai Ģenerālprokuratūrai. Pērnā gada nogalē ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers parakstīja lēmumu par lietas piekritības noteikšanu un kriminālprocess tika nosūtīts atpakaļ Drošības policijai.

Lapsas, Agneses Margēvičas un Kristīnes Jančevskas grāmata "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" izdota pirms aptuveni pusotra gada. Grāmatu izdeva Lapsam piederošais uzņēmums.

Neminot vārdus, DP iepriekš apstiprināja, ka krimināllietā tobrīd ir kāda persona, kura tiek turēta aizdomās, un ir persona, kurai ir piemērots procesuālais stāvoklis - "persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess". Lapsa jau apstiprināja, ka tobrīd persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess, bija viņš, un apgalvoja, ka aizdomās turēto personu nepazīstot.

Interneta vietnes "Kompromat.lv" žurnālists Leonīds Jākobsons apstiprināja, ka pavasarī bija vērsies ar iesniegumu Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē par viņa privātās sarakstes nozagšanu un izplatīšanu.

Jākobsons izteicās, ka lietā esot iesaistīts Lapsa un kāds hakeris, kurš Lapsam nodevis viņa saraksti. Žurnālists apgalvoja, ka publiskotā sarakste ne vien nozagta, bet arī tikusi atspoguļota neprecīzi un vietām esot tikusi falsificēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!