Foto: AP/Scanpix
Pēdējās nedēļas laika Austrumukrainas pilsētās, kas nonākušas separātistu kontrolē, Slovjanskā un Gorlivkā nolaupīti 16 cilvēki, vēsta "Kyiv Post".

Daži no šiem cilvēkiem atbrīvoti, bet divi atrasti miruši.

Trešdien, 23.aprīlī, sagūstīts Slovjanskas domes deputāts Vadims Suhonoss. Kā nolaupīšanas iemeslu vietējie mediji min politiķa ideoloģisko nostāju.

Februārī Suhonoss pametis Ukrainas Reģionu partiju - gāztā prezidenta Viktora Janukoviča pārstāvēto politisko spēku -, kas ir populārākā partija Ukrainas austrumos.

Otrdien, 22.aprīlī, Slovjanskā upē tika atrasti divu vīriešu līķi ar spīdzināšanas pēdām. Saskaņā ar Ukrainas Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju, viens no viņiem ir tagad pie varas esošās partijas "Batkivščina” pārstāvis, Gorlivkas pilsētas domes deputāts Vladimirs Ribaks. Tiek uzskatīts, ka viņš nolaupīts 17.aprīlī.

Tāpat 22.aprīlī sagūstīts arī ASV kanāla "Vice News" žurnālists Simons Ostrovskis. Separātistu pārstāve Stella Horoševa aģentūrai AP trešdien sacīja, ka Ostrovskis tiekot turēts Ukrainas Drošības dienesta reģionālajā birojā, ko prokrieviskie aktīvisti sagrāba pirms vairāk nekā nedēļas. Horoševa apgalvojusi, ka Ostrovskim nekas nekaiš, bet viņu tur aizdomās par nelāgām aktivitātēm. Separātisti izmeklējot žurnālista darbību.

Otrdien pazudis vēl kāds žurnālists - ukrainis Ivens Hapičs, kura pēdējā zināmā atrašanās vieta bija Artemivska, kas atrodas 45 kilometru attālumā no Slovjanskas. Viņš pārstāvēja vairākus Ukrainas medijus.

Tāpat 22.aprīlī nolaupīts ir Slovjanskas prokurors Jurijs Zahrebeļnijs. Vēlāk gan viņš atbrīvots, bet atteicies izpaust, ko separātisti no viņa vēlējušies. Līdzīgi prokrieviskie aktīvisti rīkojušies ar Slovjanskas medicīniskās ekspertīzes dienesta vadītāju Jakimovu, kura vārdu Iekšlietu ministrija neizpauž. Dažas stundas pēc sagūstīšanas viņš palaists brīvībā. Ministrijas pārstāvis žurnālistiem izteicis pieļāvumu, ka eksperta nolaupīšana bijusi saistīta ar Ribaka slepkavību.

Pirmdien ticis nolaupīts Kramatorskas policijas vadītājs Vitālijs Kolupais. Uzbrucēji apmaiņā pret viņa atbrīvošanu pieprasījuši ieročus.

Tāpat pirmdien sagūstīti trīs žurnālisti - Polu Hogo un Kosimo Atanasio no Itālijas un baltkrievs Dmitrijs Galko. Vēlāk visi trīs atbrīvoti, bet separātisti viņiem atņēmuši kameras un citas ierīces, kā arī naudu un personīgos dokumentus.

Kopš svētdienas, 20.aprīļa, gūstā atrodas arī Irma Krata, kas ir Ukrainas televīzijas programmas galvenā redaktore un Maidana aktīvistu grupas līdere. Viņa tiekot turēta ieņemtajā Ukrainas Drošības dienesta ēkā Slovjanskā.

Kopš 19.aprīļa nav zināma Slovjanskas policijas šefa Oļega Prohorova atrašanās vieta, bet viņa nolaupīšanas faktu varas iestādes nav apstiprinājušas.

Savukārt Slovjanskas pašvaldības vadītāja Neļa Štepa pazuda 18.aprīlī, kad centās tikties ar separātistu līderi un pašpasludināto Slovjanskas mēru Vjačeslavu Ponomarevu. Štepa gan sākotnēji atbalstīja prokrieviskos aktīvistus, bet vēlāk pauda atbalstu Kijevas valdībai. 22.aprīlī saruna ar viņu tika translēta Kremli atbalstošajā televīzijā "Life News". Tajā Štepa pauda pateicību Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Arī viņa tiekot turēta vienā no sagrābtajām Slovjanskas ēkām.

16.aprīlī Slovjanskā nolaupīts ukraiņu žurnālists Sergijs Lefters. Viņa atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Tāpat 13.aprīlī pazuda Slovjanskas iedzīvotājs Artjoms Dejņega, kurš no sava dzīvokļa balkona filmēja pilsētā notiekošo. Viņa mājoklis atrodas iepretim ieņemtajai Drošības dienesta ēkai. Viņa atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!