Viens no veidiem, kā praktizēt ekobraukšanu – ekoloģisku un ekonomisku braukšanas kultūru – ir izvēlēties velosipēdu par savu transporta līdzekli. Kā pēdējā laika pozitīvu tendenci var minēt arvien pieaugošo jauno veloceliņu labiekārtošanu, kas velo cienītājiem atvieglo pārvietošanos arī pilsētā ar dzīvu satiksmi.

"Ikvienam ir grūti pārvarēt savus ieradumus, īpaši grūti ir spert pirmo soli – iekāpt vilcienā, autobusā vai sākt mērot ceļu ar velosipēdu. Ir grūti izturēt pirmo nedēļu, ir grūti saplānot savus darbus un ikdienu, cenšoties neizmantot automašīnu. Es iesaku biežāk braukt ar velosipēdu, ko, starp citu, var atvest arī vilcienā līdz pat pilsētai. Tomēr ir jāatceras – ar velosipēdu jābrauc, ievērojot tos pašus ceļu satiksmes noteikumus, kurus ievērojat, braucot ar auto," tā Artūrs Priednieks, Drošas Braukšanas Skolas (DBS) apmācību direktors.

Aizvien vairāk palielinoties velosipēdistu skaitam uz Latvijas ceļiem, DBS atgādina par dažām svarīgām detaļām, kas velobraucējiem būtu jāņem vērā pašu un citu drošībai:

  • Braucot pa veloceliņu, kur tas šķērso brauktuvi, pat ja tas iezīmēts ar sarkanu krāsu, jums nav priekšrokas šķērsot brauktuvi. 
  • Braucot pa ceļa braucamo daļu, jābrauc pēc iespējas tuvāk labajai malai, nomalei. Jebkāda manevra gadījumā ar rokas žestu laicīgi pabrīdiniet pārējos satiksmes dalībniekus par savu ieceri! 
  • Lai būtu pārliecība, ka esat pamanīts un pareizi saprasts, sagaidiet (atrodiet) tiešu acu kontaktu ar otra transporta līdzekļa vadītāju. Ja tādu nefiksējat – iespējams, neesat pamanīts.
  • Noteikti aprīkojiet savu velosipēdu ar degošām (mirgojošām) signālugunīm gan priekšā (baltām), gan aizmugurē (sarkanām) uzreiz pēc velosipēda nopirkšanas, nevis pēc pirmās kritiskās situācijas! Atļaujieties tās ieslēgt ne tikai sliktas redzamības apstākļos, bet arī intensīvas satiksmes gadījumā! Dublējiet lampiņas ar atstarotājiem visās iespējamās plaknēs gan uz velosipēda, gan uz sava apģērba! 
  • Ātrums būtu jāizvēlas tāds, lai jebkura nepieciešamā manevra izpildīšana neradītu bīstamu situāciju sev vai citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. 
  • Ja vien ir iespējams, ļoti laicīgi pabrīdiniet gājēju par savu tuvošanos, samaziniet ātrumu un mēģiniet pabrīdināt gājēju par paredzamo manevru! 
  • Uz ietvēm sevišķa uzmanība jāpievērš maziem bērniem un dzīvniekiem – tie var izpildīt neprognozējamas un negaidītas darbības, kā arī nereaģēt uz jūsu brīdinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!