Foto: DELFI

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri uzdevuši ekspertiem izvērtēt iespējas noteikt jaunas sankcijas Krievijai, vēršoties pret aizsardzības, enerģētikas un finanšu sektoriem, otrdien pavēstīja Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timermanss.

"Mēs esam nolēmuši, ka [Eiropas] Komisijai tiks uzdots izskatīt vairākus potenciālos soļus vairākās jomās, ieskaitot aizsardzības, dubultā pielietojuma iekārtu un augsto tehnoloģiju iekārtu, arī enerģētikas sektorā, kā arī finanšu pakalpojumu jomu," sacīja ministrs.

ES arī noteiks jaunus ceļošanas aizliegumus un aktīvu iesaldēšanu, piebilda ministrs. Sankcijām pakļauto personu un uzņēmumu saraksts tiks sagatavots līdz ceturtdienai.

"Tās ir loģiskas sekas tam, ka no Krievijas puses nav panākts nekāds progress," paskaidroja Timermanss.

Vairāku ES dalībvalstu ārlietu ministri otrdien norādīja, ka ir nepieciešams apsvērt ieroču embargo noteikšanu Krievijai.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds sacīja, ka Malaizijas lidmašīnas traģēdija notika tikai tāpēc, ka Krievija atbalsta Ukrainas austrumos esošās krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandas, un uzsvēra, ka ES ārlietu ministru otrdienas sanāksmē šis jautājums ir jāizskata.

ES līderu samitā pagājušo trešdien bloka dalībvalstis pamatā vienojās paplašināt tā dēvētās otrās fāzes sankcijas pret Krieviju, sodot to par agresiju pret Ukrainu, taču "Malaysia Airlines" lidmašīnas notriekšana ir mainījusi situāciju, norādīja Hamonds.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pauda pārliecību, ka bandas, kas darbojas Austrumukrainā, būtu jāatzīst par teroristiem, bet lidmašīnas notriekšana - par teroraktu.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons jau pirmdien aicināja ES pieņemt stingrākas "trešās fāzes" sankcijas, lai apturētu ieroču pārdošanu Krievijai, sevišķi Krievijas un Francijas starpā noslēgto līgumu par "Mistral" klases karakuģu piegādi.

Francija, Vācija un Lielbritānija nedēļas nogalē brīdināja Krieviju, ka tai draud jaunas sankcijas, ja Maskava neizmantos savu ietekmi uz bandām Austrumukrainā, lai piespiestu tās nodrošināt izmeklētājiem netraucētu piekļuvi Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofas vietai.

Līdz šim ES tā dēvētajā otrajā sankciju fāzē vērsusies pret 72 Krievijas un Ukrainas subjektiem, nosakot vīzu izsniegšanas aizliegumus un iesaldējot to aktīvus.

Veikti priekšdarbi arī trešās fāzes sankcijām, kas skartu veselas ekonomikas nozares, taču tās vēl nav īstenotas.

Ceturtdien Austrumukrainā virs Krievijas atbalstīto krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!