Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padome šonedēļ deva pēdējo apstiprinājumu Lietuvas uzņemšanai eirozonā no nākamā gada sākuma.

Lietuvas naudas kaltuve "Lietuvos monetu kalykla" jau jūnijā pēc Lietuvas Bankas pasūtījuma sāka kalt pirmās izmēģinājuma Lietuvas eiro monētas, kuras, tāpat kā litus, rotā Lietuvas ģerboņa figūra Vītis - bruņinieks auļojoša zirga mugurā. Apgrozībā šādas monētas parādīsies no nākamā gada sākuma, kad Lietuva pievienosies eirozonai.

Masveidā Lietuvas eiro monētu kalšana sāksies jūlija beigās, bet pirmdien nokaltās tūkstoš viena eiromonētas glabāsies Lietuvas Bankas Naudas muzejā. Lietuvas Bankai būs vajadzīgi 370 miljoni eiro un eirocentu monētu un 132 miljoni eiro banknošu, lai tiktu apmierināts pieprasījums pēc skaidras naudas eiro ieviešanas laikā un nodrošinātas nepieciešamās rezerves. Banknošu krājumi tiks sarūpēti sadarbībā ar vienas eirozonas dalībvalsts nacionālo banku.

Jau vēstīts, ka Latvijas eiro monētas tika kaldinātas Vācijā, Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē. Centrālā banka šos eiro jau pērn rudenī sāka piegādāt bankām, bet tās - uzņēmumiem, lai eiro aprite notiktu raiti. Latvija eirozonai pievienojās šā gada 1.janvārī.

Latvijas eiro monētas:


Uz Latvijas eiro monētām ir attēloti Latviju raksturojoši simboli. Uz Latvijas viena un divu eiro monētu reversa attēlots tautumeitas portrets, uz 10, 20 un 50 centu monētām - Latvijas lielā ģerboņa attēls, bet uz viena, divu un piecu centu monētām - Latvijas mazā ģerboņa attēls.

Dažādās eirozonas valstīs izdotu eiro monētu dizains atšķiras - monētām ir vienāds aversa jeb monētas priekšpuses dizains, bet atšķirīgs reversa jeb monētas aizmugures dizains.

Neraugoties uz to, ka dažādās valstīs izdotām monētām dizains daļēji atšķiras, tās visas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis ikvienā eirozonas valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!