Foto: LETA

Alus darītavas AS "Aldaris" apgrozījums pērn saglabājies iepriekšējā līmenī, zaudējumi samazinājušies par 33%, savukārt pēc reorganizācijas dažādās atbalsta programmās un kompensācijās darbiniekiem izmaksāti trīs miljoni eiro.

Kā informēja uzņēmuma pārstāvji, "Aldara" apgrozījums 2013.gadā bija 36,3 miljoni eiro salīdzinājumā ar 36,4 miljoniem iepriekšējā gadā. Savukārt zaudējumi bijuši 2,6 miljoni eiro salīdzinājumā ar 3,9 miljonu eiro rādītāju 2012.gadā.

Mainot uzņēmuma stratēģiju, kas paredz koncentrēšanos uz ekskluzīvā alus brūvēšanu un investīcijām darītavā, uzņēmums saskāries arī ar izdevumiem aptuveni 7,7 miljonu eiro apmērā. Šajā summā ir darbiniekiem izmaksātās sociālās garantijas un dažādas atbalsta programmas gandrīz trīs miljonu eiro apmērā, kā arī morāli novecojošu pamatlīdzekļu vērtības samazināšana, dažādu nelikvīdo krājumu pārvērtēšana un norakstīšana.

Savukārt investīcijas "Aldara" attīstībā bijušas 2,6 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Finanšu dati liecina, ka 2013.gadā uzlabojusies uzņēmuma rentabilitāte, samazinātas fiksētās izmaksas, kā arī palielinājušies vidējie ieņēmumi par vienu pārdoto vienību. Kā norādīts vadības ziņojumā, pieņemtais lēmums par stratēģijas maiņu, koncentrējoties uz "Premium" segmenta šķirņu brūvēšanu un mazinot dalību lētākā jeb plastmasas pudeļu (PET) alus segmentā, bijis solis pareizajā virzienā.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka produkcijas cenu un sekmīga inovāciju politika būs galvenie "Aldari" un visu nozari ietekmējošie faktori šajā gadā.

2013.gadā "Aldaris" saglabāja vadošās Latvijas alus darītavas statusu, aizņemot 30% no kopējā alus tirgus.

Kā ziņots, 2013.gada septembrī "Aldaris" paziņoja, ka Latvijā koncentrēsies uz ekskluzīvo augstākās kvalitātes un "Premium" alus šķirņu brūvēšanu, tādēļ PET ražošana pārcelta ārpus Latvijas uz "Carlsberg" grupas alus darītavām Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmums atlaida 10% no 270 darbiniekiem, izmaksājot kompensācijas un vienlaikus piedāvājot darba iespējas Lietuvas un Igaunijas filiālēs.

"Aldaris" dibināts 1865.gadā un ir Dānijas alus ražotāja "Calsberg" grupas uzņēmums. "Carlsberg" kontrolē uzņēmumu "Baltic Beverages Holding", kam pieder 19 alus darītavas septiņās Austrumeiropas valstīs, tostarp arī "Aldaris" Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!