Foto: DELFI

Lietuva sākusi nopietnu cīņu, lai ierobežotu cūku mēra izplatību valstī. Uz autoceļiem izvietoti kontrolposteņi un tiek iznīcināti slimības skartie dzīvnieki.

"Delfi" jau ziņoja, ka Lietuvas Valsts ārkārtējo situāciju komisija pirmdien izsludināja valsts līmeņa ārkārtējo stāvokli Ignalinas rajonā, kur pagājušajā nedēļā tika atklāts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums. Kā ziņots, piektdien ārkārtējo stāvokli rajona līmenī jau izsludināja pati pašvaldība.

Līdz ar to valsts līmeņa ārkārtējais stāvoklis tagad ir spēkā pavisam septiņās Lietuvas pašvaldībās, jo janvārī, kad šī bīstamā slimība tika konstatēta divām netālu no Baltkrievijas robežas nošautām mežacūkām, tas jau tika izsludināts Alītas, Lazdiju, Varēnas, Šalčininku, Traķu rajona un Druskininku pašvaldībās.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā atklāts vienā no lielākajām Lietuvas cūku novietnēm, kompānijai "Idavang" piederošajā Rupinsku cūku audzēšanas kompleksā, kas atrodas Kazitišķu pašvaldībā, aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!