Foto: AFP/Scanpix
Jūrmalas pludmales glābējs Gustavs Zālītis trešdien nopeldējis 38 kilometrus atklātā jūrā no Kolkas raga līdz Roņu salai, pastāstīja Latvijas Pludmales glābēju asociācijas pārstāvis Pēteris Pētersons.

Pašlaik 22 gadus vecais jūrmalnieks distanci pieveicis 12 stundās un 45 minūtēs, tērpies triatlona hidrotērpā. Reālā distance, visticamāk, ir lielāka nekā 38 kilometri, jo peldētājam nācies pārvarēt 0,5 līdz 1 metru augstus viļņus.

Zālītis pēc peldēšanas jūtas "ideāli un noguris, bet smaida", atzina Pētersons. Peldētājs un viņa atbalsta komanda šodien plāno atgriezties Latvijā.

Glābējiem šī ideja radusies jau pavasarī, braucot ar laivu. Zālītis interesējies par pagājušā gadā Ingus Siliņa iecerēto peldējumu no Kolkas uz Roņu salu, kurā Pētersons piedalījies kā glābējs un kuru sportistam nācās pārtraukt nepiemērotu laikapstākļu dēļ.

Zālītis apņēmies pats nopeldēt šādu distanci, un Latvijas pludmales glābēju asociācija nolēmusi viņu atbalstīt. Pavasarī Zālītis sācis trenēties, vidēji treniņā nopeldot ap 12 līdz 15 kilometriem.

Peldējums no Kolkas uz Roņu salu noticis glābēju un ārsta uzraudzībā. Zālītis ik pēc pusstundas piepeldējis pie laivas padzerties un uzņemt enerģētisku uzturu. "Pēdējos 12 kilometros mēs viņu intensīvi uzmundrinājām, bet, kad ieraudzīja krastu, pats saņēma spēkus," pastāstīja Pētersons.

Zālītis ir pirmais latvietis, kuram izdevies aizpeldēt no Kolkas raga uz Roņu salu. Iepriekš šādu distanci pieveikuši trīs igauņi, kuri peldējuši pretējā virzienā - no Roņu salas uz Kolku.

Pērn 16.jūlijā līdzīgu ieceri mēģināja īstenot arī ventspilnieks Ingus Siliņš, kurš 38 kilometrus plānoja nopeldēt 18 stundās, taču nepiemērotu laikapstākļu dēļ sportistam nācās pārtraukt iesākto pēc nopeldētiem aptuveni 6,5 kilometriem, ko viņš pieveica divās stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!