Foto: LETA

Valdības ministri šonedēļ konfidenciāli vienojušies ASV fondam "Ripplewood holdings" radīt ekskluzīvas izņēmuma tiesības mēneša laikā pieņemt lēmumu, vai tas vēlas iegādāties AS "Citadele" par 113 miljoniem eiro, ceturtdien, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tā ir mazākā summa, kas nepieciešama, lai valsts neciestu zaudējumus, vēsta LTV.

Lēmums pieņemts otrdien pēc valdība sēdes atklātās daļas - slēgtajā valdības sēdes daļā.

Lielāko summu - 105 miljonus eiro, iepriekš bija solījis Krievijas uzņēmējs Jurijs Šeflers. 

Kā ziņots, jūnijā valdības sēdē tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums sašaurināt "Citadeles" bankas potenciālo pircēju loku un turpmākajā pārdošanas procesāpiedalīsies mazāks pircēju skaits. 

Turpmāk atlikušie pircēji varēs saņemt detalizētāku informāciju par "Citadeles" bankas finanšu rādītājiem un tās kredītportfeli, un pēc tam tiem būs jāiesniedz savs precizējošs cenas un līguma piedāvājums.

Portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz avotiem valdībā, iepriekš vēstīja, ka iespējamo investoru vārdi bijuši šifrēti - ministriem pavēstīti vien iespējamo pircēju kodētie vārdi - "jūrnieks", "baklažāns", "Kapri" un citi.

Investori, kurus atlasījis konsultants "Societe Generale" par valstij piederošajām no savulaik pārņemtās "Parex bankas" atdalītās "labās" bankas akcijām piedāvā no 90 miljoniem līdz 140 miljoniem eiro, ziņo portāls.

Fakts, ka, norādot uz iespējamu interešu konfliktu, sevi no jautājuma lemšanas atstatījusi valdības vadītāja Straujuma, visticamāk, liecina, ka potenciālo "Citadeles" pircēju vidū ir "Norvik banka", kurā strādā premjerministres dēls. "Pietiek.com" vēsta, ka starp pārējiem atlasītajiem pretendentiem, ar ko ieteikts turpināt sarunas, ir kāda ASV banka un "pašmāju kapitāls, kura izcelsme meklējama ātro kredītu biznesā", kā arī savulaik "melnajā sarakstā" iekļautais krievu miljardieris Jurijs Šeflers, kura kontrolētajai "S.P.I. Group" pieder teju 90% "Latvijas Balzama" kapitāldaļu.

Kopumā interesi par "Citadele bankas" iegādi izrādījuši pieci pretendenti, no kuriem viens, iespējams, esot saistīts ar bijušajiem "Parex bankas" īpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki.

"Citadele" tika izveidota 2010.gada augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku  tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeli" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, iepriekš prognozēja Dombrovskis. Savukārt nacionālā apvienība uzskata, ka pašlaik banka nebūtu jāpārdod.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!