Foto: LETA
Par godu diennakts basketbola turnīra "Krastu mačs" piektajai jubilejai tapis jauns ceļojošais kauss. Tā autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, mākslinieks Aigars Bikše. Kauss ir torfeja, ko simboliski savā īpašumā uz gadu iegūst turnīrā uzvarējušā Daugavas krasta iedzīvotāji, jaunā balva simbolizē Rīgas un šā turnīra vērtību simbiozi, informē mača organizatori.

Mākslinieks Aigars Bikše: "Kausa ideja skaidri seko pašam pasākuma formātam. Rīga, tās vēsture te parādīta caur Lielo Kristapu, saule un mēness, savukārt pauž diennakts un "Krastu mača" kā unikāla pasākuma nozīmi, un, protams, basketbolists uz Lielā Kristapa pleca, kas šajā gadījumā ir jebkurš viena vai otra Daugavas krasta iedzīvotājs. Vienlaikus šī balva sevī ietver ļoti blīvu vēstījumu.

Man kā tēlniekam, veidojot šo balvu, bija interesanti, kā atrisināt divu pieaugušu cilvēku iekļaušanu vienā veselumā, lai tēlnieciskais kods būtu precīzs.

Kopā ar pasākuma organizatoriem kā materiālu kausam izvēlējāmies bronzu, kas pēc tam tika apzeltīta. Likās svarīgi arī caur balvu parādīt, ka tas ir masveidīgs tautas sporta pasākums, brīvdabas turnīrs, uzvērt tā pamatīgumu un nozīmīgumu, kur uzvarētājs ir it kā viena komanda, bet tomēr katrs kurš piedalījies. To, manuprāt, ar izvēlētajiem materiāliem arī esam paveikuši, vienaikus arī ietvarot balvā kontrastu starp zeltu kā cēlmetālu un lielo tautas pasākumu.

Man kā tēlniekam bija prieks strādāt pie šīs balvas."

"Krastu mača" idejas autors Edgars Jaunups: "Paldies Aigaram Bikšem par izcilo darbu. "Krastu mačam" nu ir radīta balva, ka ne tikai precīzi un pašpietiekami ietver turnīra pausto vēstījumu, bet ir mākslinieciski augstvērtīgs darbs, kas līdz ar to arī piešķir turnīram prestižāku statusu."

Mūsu primārais mērķis, rīkojot "Krastu maču", protams, ir sagādāt svētku ikvienam tā dalībniekam un apmekletājam, katru gadu no jauna apliecinot, ka basketbols ir valstī populārākais tautas sporta veids. Ceram, ka šogad uzvarējušā Daugavas krasta pārstāvim prieks par sportisko panākumu, virs galvas paceļot jauno apzeltīto kausu, būs vēl lielāks." 

Aigars Bikše - LMA profesors,  Modes mākslas katedras vadītājs un tēlnieks. Sarīkotas sešas personālizstādes, izveidots piemineklis izcilajam Latgales valstsvīram Francim Trasunam Rēzeknē, piedalījies starptautiskos projektos Eiropā, Ečigo-Cumari triennālē Japānā (2006), Raumas biennālē Somijā (2012). Vairākkārt izvirzīts prestižajai Purvīsa balvai.

Jau tradicionāli Rīgas svētku un Rīgas ostas svētku ietvaros 16.-17.augustā diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs" notiks laukumā pie Latvijas Nacionālās operas, kur 24 stundas 48 komandas sacentīsies par Daugavas spēcīgākā krasta titulu. Tiešraides un pieslēgumus no notikuma vietas nodrošinās Latvijas Televīzijas 7.kanāls. Bumbas triekšanas grozā no augšas un trīs punktu metienu konkursu sākums 16.augustā plkst.13, basketbola maratonam - plkst.15. Pasākums notiek sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi, SIA "Skonto Būve", SIA "LDZ Cargo", apdrošināšanas kompāniju PZU, SIA "PATA kokmateriāli" un basketbola klubu "VEF Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!