Foto: F64

NATO plāno izveidot piecas jaunas militārās bāzes Austrumeiropā - Latvijā, Lietuvā Igaunijā Rumānijā un Polijā, svētdien, 31.augustā, raksta Vācijas laikraksts "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

Saskaņā ar medija rīcībā esošo informāciju, katrā bāzē paredzēts izvietot 600 militārpersonas. Šie plāni tiks apspriesti NATO samitā 5. un 6.septembrī Velsā.

Laikraksts norāda, ka organizācija vēlas nostiprināt redzamu tās klātbūtni austrumu pierobežā. Papildus bāzēm katrā no piecām valstīm tiks izvietota arī neliela kaujas vienība. Par karavīru rotācijas kārtību dalībvalstīm vēl jāvienojas.

Tāpat medijs atgādina par plāniem veidot jaunu ātrās reaģēšanas vienību. "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" lēš, ka šajā vienībā varētu būt ap 4000 karavīriem. Iepriekš "The Financial Times" vēstīja, ka šajā vienība varētu būt ap 10 tūkstošiem cilvēku.

Vācijas laikraksts atsaucas uz kādu dokumentu, kurā iekļauti dažādi plāni NATO militārās gatavības veicināšanai. Par tā pieņemšanu NATO valstu vadītāji lems Velsas samitā.

Šajā dokumentā Krievija saukta par "draudu Eiroatlantiskajai drošībai". Tās darbības Ukrainā analizētas nodaļā ar nosaukumu "hibrīdkarš".

Iepriekš, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, premjere Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka ir informēta ātrās reaģēšanas vienības izveidi. Faktu, ka šāda vienība varētu jau Velsas NATO samita laikā tikt izveidota, premjere atteicās apstiprināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!