Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien, uzstājoties ar runu ANO klimata jautājumiem veltītā samitā Ņujorkā, aicināja visas pasaules valstis sadarboties cīņā pret klimata izmaiņu radītajiem draudiem.

ANO ģenerālsekretāra Bana Kimuna rīkotā samita mērķis ir radīt politisko pamatu jaunam visaptverošam līgumam par pasākumiem klimata izmaiņu apturēšanai, kuru paredzēts noslēgt 2015.gada beigās Parīzē.

ASV prezidents norādīja, ka tieši klimata izmaiņas iezīmēs šī gadsimta apveidus vairāk nekā jebkurš cits jautājums.

"Mēs zinām, kas mums ir jādara, lai izvairītos no nelabojuma ļaunuma. Mums jāsamazina ogļskābās gāzes piesārņojums mūsu pašu valstīs, lai novērstu klimata izmaiņu ļaunākās sekas," norādīja Obama.

Pasaulei arī "jāpielāgojas ietekmei, no kuras mēs, diemžēl, vairs nevaram izvairīties," viņš piebilda.

Obama atklāja, ka ticies ar Ķīnas vicepremjeru, kuram norādījis, ka ASV un Ķīnai, kā divām pasaules lielākajām ekonomikām un ogļskābās gāzes emitētājām, ir īpaša atbildība uzņemtie vadību.

"Šodien es aicinu visas valstis mums pievienoties - nevis nākamgad vai gadu pēc tam, bet tieši tagad - jo neviena valsts nevar viena stāties pretī šiem globālajiem draudiem," paziņoja Obama.

Viņš uzsvēra, ka šajā cīņā iespējams uzvarēt tikai tad, ja tajā iesaistās visas valstis - gan attīstītās ekonomikas, gan jaunatīstības valstis.

Obama arī norādīja, ka jaunam līgumam par pasākumiem klimata izmaiņu apturēšanai jābūt gan ambiciozam, gan elastīgam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!