Foto: AFP/Scanpix

Džihādistu kaujiniekiem Sīrijā un Irākā pievienojušies jau aptuveni 3000 eiropiešu, otrdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) pretterorisma koordinators Žils de Keršovs.

Salīdzinot ar situāciju pirms pāris mēnešiem, eiropiešu džihādistu skaits pieaudzis par veselu tūkstoti.

Keršovs intervijā ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka tās ir viņa aplēses, kuras viņš tuvākajā laikā salīdzinās ar Eiropas drošības dienestu priekšnieku rīcībā esošajiem datiem. Viņš piebilda, ka rezultātā kopējais skaits var izrādīties arī pieticīgāks.

Viņš norādīja, ka eiropiešu pieplūdumu, iespējams, veicinājis terorista grupējuma "Islāma valsts" paziņojums jūnijā par "kalifāta" nodibināšanu sagrābtajās teritorijās Sīrijā un Irākā.

Eiropiešu džihādisti galvenokārt nāk no tādām valstīm kā Francija, Lielbritānija, Vācija, Beļģija, Nīderlande, Zviedrija un Dānija. Bet ir arī gadījumi, kad džihādistiem pievienojušies Spānijas, Itālijas, Īrijas un Austrijas pilsoņi, norādīja Keršovs.

Saskaņā ar viņa aplēsēm 20% līdz 30% no šiem kaujiniekiem jau atgriezušies savās valstīs. Daļa atsākusi normālu dzīvi, bet daļa cieš no posttraumatiskā stresa sindroma vai arī ir radikalizējušies un kļuvuši sabiedrībai bīstami.

Keršovs uzsvēra, ka ES dalībvalstīm ir jānovērtē katrs šāds cilvēks un adekvāti jāreaģē.

"Islāma valsts" ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!