Droši vien daudziem latviešu kriminālžanra cienītājiem par patīkamu pārsteigumu kļuva ziņa, ka jaunākais pašmāju detektīvseriāls "Krimināllieta iesācējam" taps pēc žanra klasiķa Andra Kolberga romāna "Meklējiet sievieti". Kad kritiķis Guntis Berelis savulaik definēja, ka latviešu detektīvs un Kolbergs ir sinonīmi, viņš to attiecināja uz literatūru, taču Kolbergs ir atstājis būtisku nospiedumu arī mūsu kino vēsturē – vairāku viņa darbu un oriģinālscenāriju ekranizācijas veido mūsu detektīvfilmu "zelta" fondu, un pie tām strādājuši tādi mūsu režijas grandi kā Aloizs Brenčs, Rolands Kalniņš un Arvīds Krievs.

Lai arī režisora un scenārista Armanda Zvirbuļa izvēlei par labu romāna "Meklējiet sievieti" ekranizācijai drīzāk ir gadījuma raksturs, atgriešanās pie Kolberga mūsu kino kontekstā šķiet likumsakarīga, it īpaši, ja runa ir par detektīvžanru. Ne velti "Meklējiet sievieti" tiek uzskatīts par labāko rakstnieka 90. gadu sniegumu, kas joprojām nav zaudējis aktualitāti – ne tikai spraigās kriminālintrigas, bet arī precīzā haotiskā pārmaiņu laika atainojuma dēļ. Pēc neatkarības atgūšanas galvenais šķērslis rakstnieka aktuālo darbu ekranizēšanai pilnīgi noteikti bija Latvijas kino katastrofālā finansiālā situācija, tikmēr pagājušā gadsimta 70.-80. gados Kolbergs bija viens no pieprasītākajiem scenāristiem Rīgas kinostudijā.

Loģiski, ka šajā laika periodā Rīgas kinostudija kļuva par vienu no aktīvākajiem detektīvfilmu veidotājiem Padomju Savienībā. Šoreiz tā nebija nejaušība – šādu notikumu gaitu noteica režisora Aloiza Brenča lielā mīlestība pret žanru. "Žanrs ir populārs, tāpēc ar tā starpniecību miljoniem skatītāju var piedāvāt daudz ko noderīgu viņu sociālajai un psiholoģiskajai pieredzei. Skatītāju var brīdināt. Būtībā es tikai tāpēc strādāju pie šīm detektīvfilmām, lai skatītāju brīdinātu," savu piesaisti žanram savulaik komentēja pats režisors. Viņa sadarbība ar Kolbergu sākās 1976. gadā ar filmu "Liekam būt", kas tika uzņemta pēc tāda paša nosaukuma garstāsta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!