Foto: Shutterstock
Lai arī kā mēs citreiz vēlētos domāt citādi, tieši izskats ir tas, pēc kā mēs vispirms vērtējam cilvēku. Protams, arī cilvēka ķermeņa valoda un runas veids var atklāt diezgan daudz, tomēr viedoklis par cilvēku pēc tam, kad uz viņu esi paskatījusies, veidojas daudz ātrāk un bez sevišķi liekas piepūles. Ko izskats par mums var pavēstīt? Lūk, šeit ir atbildes, kas balstītas uz dažādiem pētījumiem, ko izraudzījies "Businessinsider".

Orientācija

2008. gadā 90 vīrieši un sievietes pētīja fotogrāfijas, kurās bija redzamas tikai vīriešu sejas. Puse no fotogrāfijās redzamajiem vīriešiem bija heteroseksuāli, bet otra puse – homoseksuāli. Rezultāti parādīja, ka, skatoties kopumā, pētījuma dalībnieki diezgan akurāti noteica vīriešu seksualitāti, jo 57 procentos gadījumu nekļūdījās.

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Atvērtība jauniem piedzīvojumiem

Foto: Shutterstock

2015. gadā zinātnieki veica pētījumu, kurā studentiem bija jālūkojas uz pašbildēm jeb selfijiem un jāmēģina novērtēt fotogrāfijās redzamo cilvēku personības. Tikmēr "izmēģinājuma trusīši" jeb cilvēki fotogrāfijās veica dažādus testus, kas atklāj būtiskas šķautnes par viņu personalitāti.

Rezultāti bija interesanti, jo lielākoties studenti bija kļūdījušies savos pieņēmumos, izņemot vienā – lielākā daļa studentu bija korekti izanalizējuši, ka pozitīvās emocijas fotogrāfijā liecināja par to, cik cilvēks ir atvērts.

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Gudrība

Foto: Shutterstock

Zinātne apliecina, ka izskats patiesībā diezgan daudz var pateikt arī par tavu intelekta līmeni, bet tikai tad, ja tu centies izskatīties un izlikties gudrāka.

2007. gada pētījumā 182 studentiem bija jāiesaistās dialogos vienam ar otru par dažādiem tematiem. Pusei no dalībniekiem iepriekš bija pavēstīts, lai viņi cenšas izskatīties un izklausīties gudrāki, tikmēr otrai grupas daļai nekādas specifiskas instrukcijas netika dotas. Viss notiekošais tika filmēts.

Pēc sarunām partneri vērtēja viens otru, izvirzot pieņēmumus par sarunu biedra intelekta līmeni. To pašu darīja arī 20 sievietes un vīrieši, kuri skatījās sarunu ierakstus.

Kā izrādās, dalībniekiem diezgan grūti bija atšķetināt, cik gudri bijuši viņu partneri. Tomēr tie, kas šīs sarunas novērtēja no malas, diezgan labi noteica, kuri sarunas laikā ir bijuši īsti gudrīši.

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Agresivitāte

Foto: Shutterstock

2009. gadā Kanādā tika veikts pētījums, kurā sievietēm bija jānosaka, cik agresīvs ir fotogrāfijā redzamais vīrietis. Pētījumā tika izvēlēti 37 vīrieši, kuru fotogrāfijas uz 39 milisekundēm parādījās datoru ekrānos. Kā izrādās, viņām veicās diezgan labi.

Tikmēr to, vai vīrietis ir agresīvs, noteica pēc kādas datorspēles, kuru bija jāspēlē visiem fotogrāfijās iemūžinātajiem vīriešiem. Spēles gaitā viņiem bija vienam no otra "jānočiepj" punkti, kas dažus no vīriešiem patiešām sakaitināja.

Pētnieki nāca klajā ar vēl vienu atklājumu tā paša pētījuma gaitā. Viņi atrada sakarību arī starp sejas proporcijām – tiem, kuri bija izvēlēti par dusmīgākajiem, bija daudz platāka piere. Pētnieki to skaidro ar to, ka tad, kad cilvēks ir dusmīgs, viņš sarauc pieri, nolaižot uzacis, un savelk lūpas uz augšu.

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Līdera spējas

Foto: Shutterstock

2010. gadā zinātnieki aicināja studentus izpētīt fotogrāfijas ar 100 ietekmīgiem advokātu firmu partneriem. Viņiem pēc piedāvātajām fotogrāfijām bija jānosaka dažādi faktori, ieskaitot ietekmi, briedumu, uzticību, patīkamu strāvojumu.

Pētnieki savienoja ietekmi un briedumu, lai piešķirtu vienu varas punktu, bet uzticību un patīkamo strāvojumu, lai piešķirtu sirsnības punktu.

Atklājās, ka tie partneri, kuri ieguva daudz vairāk varas punktu, vadīja daudzas ietekmīgas firmas.
Dīvaināk ir tas, ka pētījuma atklājumi nemainījās arī tad, kad pētījuma dalībniekiem bija jāanalizē fotogrāfijas no biznesa partneru vidusskolas gadiem. Dažas no fotogrāfijām bija pat pusgadsimtu senas.

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Ekstraverts vai introverts cilvēks

Foto: Shutterstock

50 milisekundēs vairums cilvēku spēj noteikt, vai tu esi ekstraverts vai introverts cilvēks.

Šāds apgalvojums tika izvirzīts un pierādīts 2009. gada pētījumā, ko vadīja vācieši. Dalībniekiem bija jāaplūko vairāki simti fotogrāfiju, kurās redzamas tikai cilvēku sejas, un jānosaka dažādas personības šķautnes. Pētnieki secināja, ka ekstraverti cilvēki pārsvarā fotogrāfijās ir daudz priecīgāki un pozitīvām emocijām saistīti, ko ir diezgan viegli atšķirt no introvertajiem cilvēkiem.

Pētnieki raksta: "Kad tiek uzņemta fotogrāfija, daudzi pauž savas pozitīvās emocijas smaidot, bet introvertie cilvēki to dara daudz rezervētāk, un var spriest, ka viņi nav raduši to darīt tik bieži."

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Viegli ievainojams cilvēks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēka īpašības ir diezgan grūti noteikt pēc gaitas. Tomēr pētnieki liek domāt, ka ir viena cilvēku grupa, kam tas padodas diezgan labi.

Izrādās, ka cietumniekiem ar psihopātiskām nosliecēm, pēc ierakstiem, kurā attēloti gājēji, bija pat pāris minūšu laikā diezgan viegli noteikt, cik ievainojami ir video redzamie cilvēki.

2013. gada pētījums atklāja, ka tie ieslodzītie, kuriem bija daudz lielākas psihopātiskās noslieces, spēj atklāt, kuriem pagātnē ir darīts pāri. To cietumnieki noteica tikai pēc gaitas.

Ar pētījumu vari iepazīties šeit.

Ticība un reliģija

Foto: Shutterstock

Narciss

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!