Foto: AFP/Scanpix
Turcijas atbalstītie Sīrijas kaujinieki trešdien padzinuši teroristu grupējuma "Daesh" džihādistus no Džerābulusas pilsētas, ziņo kaujinieki un novērotāji.

Turcijas atbalstītie kaujinieki paziņojuši, ka pilsēta ir pilnībā ieņemta.

Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņo, ka kaujinieki sasnieguši centru un pilsētā un tās nomalēs starp abām pusēm notikušas sadursmes, Turcijas un ASV vadītās koalīcijas lidaparātiem bombardējot džihādistu spēkus.

Sultāna Murada kaujinieku grupas komandieris aģentūrai AFP no notikuma vietas ziņoja, ka Džerābulusa ir pilnībā atbrīvota. Cits kaujinieku pārstāvis tikmēr atklāja, ka islāmisti aizbēguši uz dienvidrietumiem.

SOHR ziņoja, ka "Daesh" kaujinieki izrādījuši "ļoti mazu pretestību". Šī ir pirmā reize, kad grupējums atteicies no kontroles pār teritoriju pāris stundu laikā.

Kā ziņots, vairāki desmiti Turcijas tanku trešdien šķērsojuši robežu un iegājuši Sīrijas teritorijā, sākot operāciju, kuras mērķis ir padzīt teroristiskā grupējuma "Daesh" kaujiniekus no Džerābulusas pilsētas. Operācijai dots nosaukums "Eifratas vairogs".

Tankiem sekoja vairāki mazāki spēkrati, kuros, domājams, atradās Ankaras atbalstīto sīriešu nemiernieku kaujinieki.

Turcijas premjerministra kanceleja trešdienas rītā paziņoja, ka armija un starptautiskās koalīcijas gaisa spēki Sīrijā sākuši operāciju Džerābulusas atbrīvošanai.

Taču vēlāk Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nāca klajā ar paziņojumu, ka operācija nav vērsta vienīgi pret "Daesh", bet arī pret kurdu zemessardzi.

"No plkst. 4 mūsu spēki sākuši operāciju pret "Daesh" un Kurdu Demokrātiskās vienotības partijas (PYD) teroristu grupējumiem," uzstājoties ar runu Ankarā, pavēstīja Erdogans, piebilstot, ka operācijas mērķis esot pielikt punktu problēmām pierobežā.

"Mēs esam teikuši, ka "pietiek" nozīmē "pietiek", un tas ir jāizbeidz. Šis process sākās plkst. 4. Tagad tas ir jāatrisina," paziņoja prezidents.

"Neviens nevar skatīties uz Sīrijas jautājumu neatkarīgi no Turcijas iekšējām lietām," viņš piebilda, skaidrojot, ka Sīrijas pilsoņu karš ir veicinājis nesen Turcijas teritorijā piedzīvotos uzbrukumus.

"Ceļš uz terorisma problēmas atrisināšanu iet caur Sīrijas un Irākas problēmu atrisināšanu [..]. Turcija uzveiks no Sīrijas nākošos draudus," brīdināja Erdogans.

Jau pirms sauszemes spēku ieiešanas Sīrijā Turcijas kara lidmašīnas "F-16" bombardēja "Daesh" kontrolēto Džerābulusu, kamēr artilērija apšaudīja 63 mērķus Sīrijas teritorijā.

Informācijas avoti drošības dienestos atklāja, ka jau pirms operācijas sākuma Sīrijas teritorijā pāris kilometru dziļumā iegājuši nelieli Turcijas īpašo uzdevumu spēki.

"Daesh" Džerābulusu sagrāba savā kontrolē 2014. gada janvārī. Pilsētā dzīvoja aptuveni 30 000 cilvēku, galvenokārt arābi, bet arī kurdi un turkmēņi, aplēsis kāds franču eksperts, kurš specializējies Sīrijas politiskajā ģeogrāfijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!