Izrādās – vasaras noslēgums un rudens sākums ir vislabākais laiks, kad doties purvā. Saule vēl silda pietiekami un ir iespējams izbaudīt atvasaras silto pieskārienu, tajā pašā laikā purvos jau sāk iestāties rudens košums. Par to liecina sarkanās dzērveņu ogas, sārtos toņos iekrāsotās purva sūnas un miglas vāli no rītiem. Saulrieti šajā laikā purvos ir īpaši skaisti.

Septembrī purvu bridēji uzsāk pārgājienu ciklu – Apceļo Latviju un atklāj purvu noslēpumu. Četri novadi un četri purvi – to visu purvu bridēji paredzējuši rudens sezonas atklāšanas pārgājienos septembrī, pastāstīja viens no bridējiem Kristaps Lamsters. "Katru sestdienu dosimies uz citu Latvijas novadu, lai iepazītu novadu skaistākos un īpašākos purvus: Cenas tīreli, Rukšu purvu, Pirtsmeža purvu un Lielo purvu. Katrs no šiem purviem atrodas savā Latvijas novadā un ir atšķirīgs no pārējiem."

Pirmais septembra pārgājiens ar speciālajām purva kurpēm norisināsies skaistākajā Pierīgas purvā – Cenas tīrelī. Tas atrodas tikai 15 kilometru attālumā no Rīgas. Reiz tas bijis otrs lielākais purvs Latvijā, tagad gan tā teritorija samazinājusies. Pārgājiena sākums pulksten 17. Pārgājiens būšot iespēja ne tikai iepazīt purva nepārveidoto ainavu rudenī un nobaudīt pirmo dzērveņu ražu, bet arī piedzīvot saules mistisko norietēšanu purvā.

Otrais pārgājiens notiks 10. septembrī vienā no Latvijas neparastākajiem purviem – Rukšu purvā, ko var uzskatīt par Kurzemes purvu pērli, saka Lamsters. Galvenie apskates objekti: purva ezeriņi, lāmas un akači, kas purvu padara līdzīgu Minotaura labirintam. Vien 10 kilometrus no purva atrodas slavenā Šlīteres bāka un Zilo kalnu krauja.

Trešajā septembra sestdienā paredzēts doties uz Vidzemes slapjāko purvu – Pirtsmeža purvu. Purvs atrodas divu stundu brauciena attālumā no Rīgas, līdzās Salacas upei netālu no Igaunijas robežas. Pirtsmeža purvs – ietilpst dabas liegumā "Ziemeļu purvi". Tajā sastopamas lāmas (ezeriņi) un akači. Piemērots aktīviem pārgājienu dalībniekiem, jo tur ir īstā vieta, lai pārbaudītu savu drosmi.

Pārgājienu ciklu noslēgs 24. septembrī Latgales Lielajā purvā paredzētā pastaiga. Šis purvs atrodas senā Lubāna ezera ieplakā. Purvā var atrast gan īpaši skaistas, gan mānīgas vietas.

Purvu bridēju pavadībā ikviens pārgājienu dalībnieks varēšot izbaudīt purvu īpašo ainavu, smaržu un krāsas, iepazīt purvu augu valsti, uzzināt par purvu uzbūvi un attīstību, kā arī sajust asākas izjūtas staigājot starp seklākām un dziļākām purva lāmām un akačiem.

Pārgājienu ilgums 3–4 stundas (iekļaujot foto un tējas pauzes). Lai kājas paliktu sausas, nepieciešami gumijas zābaki.

Maksimālais dalībnieku skaits ir ierobežots
Dalības maksa 12 eiro
Pieteikšanās: info@purvubrideji.lv un tālr.: 20120101
"Piesakoties norādi apavu izmēru un kontakttālruni," aicina organizatori.

Pārgājienus vadīs pieredzējuši purvu bridēji – Kristaps Kiziks un Kristaps Lamsters

Plašāka informācija: www.purvubrideji.lv un www.facebook.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!