Foto: LETA
Francijas konservatīvo prezidenta amata kandidāts Fransuā Fijons paziņojis, ka Eiropai vajadzīga jauna militārā alianse kontinenta aizsargāšanai un cīņai ar islāma ekstrēmistiem.

Fijons savu plānu izklāstīja laikrakstiem "Le Monde" un "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pirms pirmdien plānotās tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Fijons apsūdzēja ASV islāma ekstrēmistu draudu vairošanā un sacīja, ka jaunajam ASV prezidentam Donaldam Trampam ir "agresīvs diskurss", kuram jāliek Eiropai "pašorganizēties".

Fijons nepaskaidroja, kā jaunā alianse sadarbotos ar NATO, kuras nozīmīgumu apšaubījis Tramps.

Savukārt jau ieradies Berlīnē Fijons brīdināja, ka Krievija un ASV var panākt vienošanos, kura izslēgs Eiropas Savienību (ES), piebilstot, ka sankcijas pret Maskavu esot bezjēdzīgas.

Viņš gan atzina, ka sankciju atcelšanai nepieciešams kāds žests no Krievijas puses.

Tajā pašā laikā franču konservatīvo līderis paziņoja, ka arī Ukraina nedarot to, kas tai būtu jādara, lai nodrošinātu mieru.

"Esmu pārliecināts, ka ekonomiskās sankcijas ir pilnīgi neefektīvas," pēc tikšanās ar Merkeli žurnālistiem atzina Fijons. "Mums jāatrod cits veids, kā runāt."

"Nevēlos, ka Tramps runā ar Krieviju uz mūsu rēķina," uzsvēra politiķis, piebilstot, ka iespējams iedomāties situāciju, kurā Tramps vienojas ar Maskavu ES aiz muguras.

Aptaujas liecina, ka pavasarī paredzētajās Francijas prezidenta vēlēšanās sacensība norisināsies starp Fijonu, galēji labējās Nacionālās frontes līderi Marinu Lepēnu un bijušo ekonomikas ministru sociālistu valdībā Emanuelu Makronu, kurš startē kā neatkarīgais kandidāts.

Šobrīd visticamākā ir iespēja, ka vēlēšanu otrajā kārtā sastapsies Fijons un Lepēna.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!