Foto: PantherMedia/Scanpix
Lietuvā izbeigta pirmstiesas izmeklēšana par divu Viļņas mazākumtautību skolu skolēnu piedalīšanos Krievijas rīkotajās militarizētajās nometnēs.

Kā pirmdien paziņojusi Lietuvas Ģenerālprokuratūra, "izvērtējot savāktos datus, Lietuvas tiesas ekspertīžu centra speciālistu atzinumus un citus dokumentus un konstatējot, ka nav faktisko datu, kas apliecinātu sākotnējās aizdomas par palīdzēšanu citai valstij vērsties pret Lietuvas Republiku, Viļņas apgabala prokuratūrā pieņemts lēmums izbeigt pirmstiesas izmeklēšanu".

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes sāka interesēties par šo jautājumu 2014.gada rudenī, kad portāls "15min.lt" rakstīja, ka Viļņas Vasilija Kačalova ģimnāzijas un Sofijas Kovaļevskas vidusskolas skolēni vesti uz Krievijas rīkotajām militarizētajām nometnēm "Sojuz 2013" un "Sojuz 2014". Pēc šīs publikācijas Lietuvā izcēlās skandāls un toreizējā Seima opozīcija vērsās Ģenerālprokuratūrā. Abu skolu administratīvajās telpās tika veiktas tiesas sankcionētas kratīšanas. Tika akcentēts, ka runa ir par skolu vadību un vienu skolotāju, bet pret skolēniem prokuratūrai nav nekādu pretenziju.

Viļņas pašvaldība veica atsevišķu izmeklēšanu, kurā konstatēja, ka izglītības iestāžu vadītāji nav atbildīgi par šādu braucienu organizēšanu, jo skolotāji un skolēni uz nometnēm braukuši vasaras brīvlaikā.

Kā teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā, izmeklēšanas gaitā tika pārbaudīti kratīšanas laikā no procesa dalībniekiem paņemtie datu nesēji, mobilie tālruņi, videokameras, fotoaparāti, nopratināti liecinieki, veiktas citas pirmstiesas izmeklēšanā nepieciešamās darbības, pieprasīti un saņemti vairāk nekā desmit Lietuvas tiesu ekspertīzes centra speciālistu atzinumi, bet izmeklēšanai būtiski dati speciālistu atzinumos nav iegūti.

"15min.lt", atsaucoties uz saviem avotiem, 2014.gada rudenī rakstīja, ka nometne "Sojuz" saņem dāsnu finansējumu no Krievijas Aizsardzības ministrijas budžeta, lai gan precīzi skaitļi nav zināmi, nefinansiālu atbalstu tai sniedz arī Maskavas organizācijas, kas pieder pie Kremļa izlūkošanas tīkla. Ik gadus šajās nometnēs kā novērotāji vai pat instruktori piedalās arī Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) un Bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (iepriekšējais nosaukums - Galvenā izlūkošanas pārvalde, GRU) pārstāvji, kuru mērķis ir nolūkot talantīgus pusaudžus, kas savu fizisko un psiholoģisko īpašību dēļ piemēroti dienestam Krievijas īpašo uzdevumu spēkos.

Lēmums izbeigt izmeklēšanu vēl var tikt pārsūdzēts augstāka ranga prokuroram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!