Foto: AFP/Scanpix

Azerbaidžāna pēdējo piecu gadu laikā strauji pietuvojusies pasaules lielāko ieroču importētāju divdesmitniekam, atsaucoties uz "Stokholmas Starptautiskā miera izpētes institūta" pētījumu, ziņo "Eurasia Net". Strauji bruņojas arī Armēnija un Turkmenistāna.

Dati liecina, ka laika periodā no 2012. līdz 2016. gadam tā ir kļuvusi par 21. lielāko ieroču importētājvalsti, apsteidzot vairākas par sevi iedzīvotāju skaita ziņā arī lielākas valstis. Tās galvenie piegādātāji ir Izraēlas un Baltkrievijas ieroču rūpnieki

Kopumā 69 % no Azerbaidžānai piegādātajiem ieročiem nāk no Krievijas, 22 % nāk no Izraēlas, bet mazliet mazāk par četriem procentiem Azerbaidžānā nonākušo ieroču importēti no Baltkrievijas. No Krievijas Azerbaidžāna galvenokārt iepirkusi sauszemes spēku ekipējumu, tostarp bruņu transportlīdzekļus, artilēriju un prettanku raķetes. Izraēla Azerbaidžānai pārdevusi lielu daudzumu dronu, kā arī prettanku raķešu sistēmas un kara flotes aprīkojumu.

Azerbaidžānas ieroču imports 20 reižu pārsniedz kaimiņvalsts Armēnijas statistiku. Armēnija pēdējo piecu gadu laikā visvairāk importējusi nelielu daudzumu "zeme-zeme" tipa raķešu, kuras spēj sasniegt 280 kilometru attālumā esošus mērķus. "Eurasia Net" uzsver, ka tas ir pietiekami gandrīz visas Azerbaidžānas teritorijas nosegšanai.

Azerbaidžānā ir lielāka arī iepirkto ieroču daudzveidība – ievesti tanki, bruņu transportlīdzekļi, antiballistiskās raķešu sistēmas un kaujas lidaparāti. Lielais ieroču imports Armēnijā un Azerbaidžānā tikai audzējis spriedzi, kuru jau tāpat uztur Kalnu Karabahas bruņotais konflikts, kas no jauna uzplaiksnīja pērnajā gadā.

Lielāko ieroču importētājvalstu sarakstā nokļuvusi arī Kazahstāna. Tā ir atkarīga no Krievijas ieroču tirgus – no lielā ziemeļu kaimiņa ievesti 76 % no visiem pēdējos piecos gados iepirktajiem ieročiem. Starp citiem lielākajiem piegādātājiem ir Spānija un Ukraina.

Savukārt Turkmenistāna kļuvusi par lielāko Turcijas ražoto ieroču pircēju, norāda pētījums. Tā ieroču importētāju vidū sasniegusi saraksta 40. vietu. Medijs atzīmē, ka piegādātāju saraksts ir īpaši interesants – tajā ir redzama Turcija, Ķīna un Krievija. Ieroču piegāde Turkmenistānai sastāda 29 % Turcijas militārā eksporta, tādējādi padarot turkmēņus par lielākajiem turku ieroču pircējiem.

Tikmēr visvairāk ieročus pēdējo piecu gadu laikā importējusi Indija, kuras galvenie piegādātāji ir Krievija, ASV un Izraēla, vēsta pētījums. Saraksta augšgalā atrodas arī Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti, Ķīna un Alžīrija.

Pētījums pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!