Otrdien pie Ministru kabineta notika Rīgas Pedagoģijas un vadības akadēmijas (RPIVA) studentu, darbinieku un atbalstītāju pikets. Piketa mērķis ir apturēt RPIVA likvidācijas procesu un pieprasīt izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) demisiju.

Kopumā piketā pulcējušies aptuveni 300 cilvēki, novēroja "Delfi".

Uz piketu bija ieradušies RPIVA mācībspēki, studenti un absolventi arī no reģionu filiālēm. Lai gan iepriekš augstskolas pārstāvji solīja prasīt ministra demisiju, otrdien saukļi par Šadurska atkāpšanos teju nebija dzirdami.

RPIVA plakātus gan rotāja uzraksti, kas norādīja "Kārli, ej mājās!", demonstrācijas apmeklētāji arī izkliedza saukli: "Kārli, nāc ārā!". Uz vairākiem no plakātiem bija kariķēts Šadurska portrets.

Sarunā ar "Delfi" vairāki protestētāji norādīja, ka vislielākā neapmierinātība saistīta ar procesa necaurspīdīgumu un neziņu par to, kas pēc reformas sagaidītu jau LU struktūrā nonākošos studentus. Valdība par augstskolas likvidāciju lems nākamās nedēļas Ministru kabineta sēdē.

"Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz šim brīdim nav izrādījusi interesi par konstruktīvu dialogu ar RPIVA darbiniekiem un studentiem, kaut arī RPIVA mutiski un rakstiski vienmēr paudusi gatavību sadarboties un aicināja ministriju uzsākt diskusiju," iepriekš norādīja piketa organizatori.

Tāpat RPIVA uzskata, ka IZM ar savu rīcību diskreditē Latvijas izglītības sistēmu un pauž nihilistisku attieksmi pret izglītības iestāžu darbinieku darbu, ko viņi katru dienu veic pirmsskolas, skolas, profesionālajā, augstākajā un interešu izglītībā.

Ziņots, ka arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piekritusi dalībai RPIVA organizētajā protestā pret augstskolas likvidāciju.

Kā informēja arodbiedrībā, RPIVA ir aicinājusi arodbiedrību 28. februārī piedalīties protesta mītiņā pret akadēmijas likvidāciju. LIZDA Padome, aizstāvot savu biedru intereses, ir pieņēmusi lēmumu piedalīties plānotajā protesta mītiņā.

Šis nebūs pirmais akadēmijas pārstāvju pikets pret IZM ieceri. Februāra sākumā alejā iepretim valdības ēkai pret to protestēja ap 50 akadēmijas topošie deju un ritmikas skolotāji.

Savukārt janvārī protesta gājiens no Saeimas uz nozares ministriju pulcēja ap 100 cilvēku.

Reformējot RPIVA, Izglītības un zinātnes ministrija ņems vērā visas studentu intereses, iepriekš Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1 pret 1" solīja nozares ministrs Kārlis Šadurskis.

Šadurskis uzsvēra, ka ministrija saistībā ar gaidāmo reorganizāciju rūpīgi vērtējot visas studentu prasības un vēlmes. Viņš arī sola to neatstāt tikai sarunu līmenī, bet arī iestrādāt gan ministrijas ierosinājuma protokollēmuma projektā un anotācijā.

Vienlaikus ministrs norādījis uz pretreakciju lēmumam par augstskolas reorganizāciju ne tikai no studējošo puses, bet arī no kādas pašvaldības vadības. Šadurskis gan paudis pārliecību, ka šī pašvaldība, kuru viņš raidījumā neatklāja, pret RPIVA reorganizāciju iebilst priekšvēlēšanu dēļ.

Jau vēstīts, ka IZM ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!