Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lielā klusumā plāno apvienot četras sporta bāzes Latvijā, izveidojot vienu Nacionālo sporta bāzi, kas ir nepieņemami, savā uzrunā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas dalībniekiem teica LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

IZM plāno apvienot sporta centru "Mežaparks", kurā bāzējas Latvijas Olimpiskā vienība, kamaniņu un bobsleja trasi "Sigulda", Lielupes tenisa centru un stadionu "Daugava", izveidojot vienotu sporta bāzi. Kā norādīja LOK prezidents, gaidāmā apvienošana notiek klusi un lielā slepenībā, kas nav pieņemami.

"IZM ieceres rašanās slepenības atmosfērā un straujā virzīšana izskatīšanai Ministru kabinetā raisa daudz jautājumu un nesniedz atbildes uz tiem. Nākošnedēļ, kad premjera vadībā notiks Nacionālās sporta padomes sēde, ceram uzzināt vairāk, taču mani kā LOK prezidentu šajā iecerē šobrīd satrauc vairākas lietas," uzrunā teica Vrubļevskis. "Neloģiska ir četru tik funkcionālu un saimnieciski atšķirīgu, dažādās Latvijas vietās atrodošos sporta bāzu apvienošana vienā valsts mega-kapitālsabiedrībā. Vismaz sporta veidiem, kuriem šīs bāzes savulaik radītas, ieguvumu nav vai arī tie vismaz šobrīd tiek prasmīgi slēpti."

Vrubļevskis kā piemēru minēja vairāku Latvijas pilsētu skolu apvienošanu vienā vai arī dažādās Latvijas vietās esošo augstskolu apvienošanu vienā, jo tādējādi jau arī tiks samazināti administratīvie resursi.

"Sevišķi neskaidra ir sporta centra "Mežaparks" paredzamā nākotne – šī nacionālā sporta bāze ir Latvijas Olimpiskās vienības mājvieta, kur tiek nodrošināti nepieciešamie apstākļi Latvijas labāko sportistu konkurētspējas saglabāšanai un uzlabošanai, lai gūtu panākumus Olimpiskajās spēlēs. Tieši šī funkcija bija noteicoša, kad 2014.gadā Ministru kabinets piešķīra vairāk nekā 600 000 eiro bāzes atjaunošanai un LOV modernizācijai. Pateicoties ieguldījumam un LOV paplašināšanai un kvalificētu speciālistu papildus pieņemšanai, piemēram, pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš Mežaparkā atguva darba spējas un meistarību 2015.gada vasarā," norāda LOK prezidents.

Vrubļevskis uzrunā atgādināja, ka "IZM jau vairāk nekā divus gadus izliekas nedzirdam un neredzam LOK uzstājīgos lūgumus nodot bāzi LOK apsaimniekošanā, lai vēl aktīvāk attīstītu LOV bāzi, tehnoloģijas un iespējas, kas arī komandu sporta spēļu izlasēm ļautu izmantot LOV laboratoriju un speciālistu pakalpojumus". LOK prezidents īpaši uzsvēra, ka jaunās idejas steidzama virzīšana liek domāt, ka projekta pamatā nav mērķis attīstīt sportu, bet gan citi mērķi.

"Varētu jau teikt, ka tas nav LOK uzdevums - rūpēties par sporta bāzi. Taču šajā gadījumā galvenais rūpju objekts ir Latvijas Olimpiskā vienība un mūsu iespējas saglabāt un uzlabot Latvijas labāko sportistu konkurētspēju,"teica LOK prezidents. " Veicot ieguldījumus LOV attīstībā iepriekšējos gados, valsts ir apliecinājusi šīs problēmas nozīmīgumu. Arī tagad mēs daudz runājam par tā saucamo valsts pasūtījumu augstas klases sasniegumu sportam, jo olimpiskās medaļas grib visi, un visi kritizē LOK, ja medaļu nav. Tad kādēļ gan neļaut realizēties projektiem, kas paredzēja "Sporta mājas" izveidi uz SC "Mežaparks" bāzes, kas ļautu pilnvērtīgi attīstīt gan LOV, gan sporta veidus, gan apvienotu zem viena jumta tiešā nozīmē LOK, LOV un Olimpiskās federācijas."

Tāpat Vrubļevskis kārtējo reizi norādīja uz problēmām, ar ko LOK saskaras ik gadu, kad tiek veidots valsts budžets.

"Viena no grūtākajām 2016. gada procedūrām sporta attīstības nodrošināšanā līdz pēdējam brīdim bija izmisīga cīņa par sporta programmu finansēšanu 2017. gada valsts budžetā, lai tā nebūtu mazāka par 2016.gadu – priecē, ka sporta organizācijas saņēma ievērojamu atbalstu šajā cīņā no IZM un Saeimas Sporta apakškomisijas, un rezultātā mēs šogad esam pat nelielos plusos," sacīja Vrubļevskis. "Jāsaka, diemžēl, bet arī šogad saskaramies ar tām pašām problēmām – 2018. gada valsts budžeta projektā svarīgāko sporta apakšprogrammu, tai skaitā augstas klases sasniegumu sporta finansējums, atkal plānots 2015. gada bāzes līmenī. Kopējais sporta apakšprogrammu finasējuma deficīts valsts budžeta projektā 2018. gadam ir gandrīz divi miljoni eiro. Kopā ar IZM, Nacionālo sporta padomi un Saeimas Sporta apakškomisiju jau esam uzsākuši risinājumu meklēšanu, bet atslābt medrīkst."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!